Zo maak je mooie foto's met een smartphone
Toen jaren geleden smartphones met ingebouwde camera’s de markt veroverden werd er lacherig op gereageerd door fotografen. Nu is het volstrekt normaal geworden om je telefoon als volwaardig fototoestel te gebruiken. Met deze tips en toestellen maak je de mooiste foto’s.
Al een decennium lang smelt de verkoop van spiegelreflexcamera’s sneller dan het ijs op de Noordpool. We hoeven niet lang te zoeken om smartphones als de oorzaak van deze daling aan te duiden, want die ontpopten zich tot het perfecte alternatief voor wie geen kilo’s materiaal wil meezeulen om mooie foto’s te maken.
Net als bij spiegelreflexcamera’s wordt een foto op je smartphone genomen door licht dat op je sensor valt. De hoeveelheid licht die op de sensor binnenkomt en de duur van de belichting hebben allebei een impact op het resultaat. Er zijn drie belangrijke factoren in het toestel die een rol spelen: het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde.
Van één tot vijf lenzen
Het diafragma is een maatstaf die aangeeft hoe groot de opening van de sluiter in je lens is. Hoe kleiner het getal, hoe groter de lens, hoe onscherper de achtergrond. Ideaal voor portretfoto’s dus, waarin je vooral de klemtoon wil leggen op de persoon die op de voorgrond staat. De Samsung Galaxy S10 kan bijvoorbeeld foto’s met een diafragma van f1.5 nemen.
Wanneer je voor de portret- of landschapsmodus kiest, gaat je smartphone de twee andere factoren die een rol spelen (de sluitertijd en de ISO-waarden) automatisch aanpassen. De lenzen die je op een spiegelreflexcamera kan schroeven verschillen ook qua brandpuntsafstand. Zo kan je met een telelens makkelijk foto’s maken van zaken die veraf staan en is een macrolens geschikt om piepkleine zaken te fotograferen.
Dat gaat met een smartphone nog niet zo goed. Lange tijd werden foto’s gewoon bijgesneden om te ‘zoomen’, wat voor een lagere kwaliteit zorgde. Tegenwoordig hebben smartphones doorgaans meerdere lenzen om dat euvel op te lossen. De iPhone 12 Pro heeft er bijvoorbeeld drie, de Nokia 9 PureView maar liefst vijf.
De omgeving
Resten vooral nog de factoren waar je meer impact op hebt: de omstandigheden waarin je fotografeert. Het licht, bijvoorbeeld. Tenzij het een bewuste keuze is, wordt het aangeraden om niet tegen de zon in te fotograferen. Wanneer het te donker is kan je gebruikmaken van extra lichtbronnen. Zo bestaan er lampjes van amper 15 euro die je op je smartphone kunt bevestigen.
Tot slot speelt ook de stabiliteit een rol. Je kan het trillen van je pols deels tegengaan door met je andere hand je pols stil te houden, maar in sommige gevallen zal een statief nodig zijn. Een GorillaPod, waar je smartphone in vastgeklemd wordt, is niet alleen flexibel maar vooral zeer compact. Je steekt hem zo in je rugzak of handtas wanneer je foto’s gaat nemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ambitieuze plannen voor elektrisch vliegen: ‘Technologie die wereld kan veranderen’
Eindhoven -
KNVB reageert op hack: ‘Cyberinbraak had geen impact op bedrijfsvoering’
De cyberinbraak bij de KNVB van begin deze maand heeft geen noemenswaardige impact gehad op de bedrijfsvoering. Dit laat de voetbalbond weten in een recente update over de zaak. ,,De bedrijfsvoering heeft geen noemenswaardige impact gekend en de voetbalwedstrijden konden gewoon doorgaan.” -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Zo kun je een trage telefoon weer sneller maken
Hoe langer je een telefoon hebt, hoe langzamer hij soms aanvoelt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je daartegen kunt doen. -
OpenAI-topman dreigt te stoppen met ChatGPT in EU door nieuwe wetgeving
OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, dreigt de Europese Unie te verlaten als het Amerikaanse bedrijf niet kan voldoen aan de in de maak zijnde regels van Brussel voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft topman Sam Altman gezegd tegen persbureau Reuters. ,,We zullen ons best doen om aan de wetgeving te voldoen, maar als dat niet lukt, zullen we stoppen met het aanbieden van onze diensten in de EU.”
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
-
-
-
Smartphone laadt niet op? Zo maak je de oplaadpoort het beste schoon
Het kan zomaar eens gebeuren: je steekt de oplaadkabel in je telefoon, maar hij weigert te beginnen met laden. De smartphone lijkt defect, maar in de praktijk is het vaak makkelijk op te lossen door de poort eens goed schoon te maken. -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid.