In deze video 'sterft' de moeder van het kind.
Volledig scherm
In deze video 'sterft' de moeder van het kind. © Still YouTube

YouTube verbiedt schokkende video's: Bird Box Challenge taboe

YouTube gaat stappen zetten tegen gevaarlijke stunts en uitdagingen op de videowebsite. Video’s met bijvoorbeeld de Bird Box Challenge of de Fire Challenge worden binnenkort verboden.

Netflix roept op om te stoppen met "Bird Box" challenge
Volledig scherm
Netflix roept op om te stoppen met "Bird Box" challenge © videostill

In de Bird Box Challenge - vernoemd naar de populaire Netflix-film Bird Box - gaan deelnemers geblinddoekt de straat op. Netflix riep eerder op om te stoppen met de uitdaging. Voor de Fire Challenge steken YouTubers zichzelf in brand.

Daarnaast heeft YouTube de zogenaamde ‘pranks’ in het vizier. Dat zijn video’s waar bijvoorbeeld jonge kinderen gefopt worden met een nep-situatie. Dat kan onschuldig zijn, maar de laatste tijd zijn er steeds meer extreem heftige video's te vinden. Zo worden de ouders van een jong kind - dat niet op de hoogte is dat het nep is - vermoord in een video, of wordt een huis overvallen.

Soms zijn er zelfs drive-bybeschietingen of ontvoeringen en heel soms worden de kinderen simpelweg achtergelaten. Door het schokkende karakter van de video's zijn ze enorm populair. Om relevant te blijven verzinnen de ‘prankers’ steeds extremere grappen, om zo de kliks binnen te halen.

De tekst gaat verder onder de video

Niet meer, zegt YouTube nu. ,,We laten het niet toe dat kinderen geprankt worden met als gevolg extreme trauma's.’’ Het platform zegt met meerdere kinderpsychologen te werken om de regels op te stellen. Kanalen waar de video's op te zien zijn, krijgen twee maanden de tijd om de content te verwijderen. Mocht dat niet gebeuren, dan krijgt de eigenaar van het kanaal een waarschuwing. Bij drie waarschuwingen is het voorbij en wordt het kanaal gesloten. 

Wasmiddelsnoepjes

Het is niet de eerste keer dat YouTube zich hard opstelt. Begin vorig jaar werd de Tide Pod Challenge populair. Tide Pods, een soort wasmiddeltabletten, werden toen - vanwege hun snoepjesachtige uiterlijk - massaal gegeten als uitdaging. Google en YouTube verwijderden massaal video's en de eigenaar van de Tide Pods, Procter & Gamble, zond meerdere reclamespotjes uit om mensen te waarschuwen de wasmiddelzakjes niet op te eten. 

Zelfs een woordvoerder van Unilever, die de zakjes maakt in Europa, zei: ,,Wasmiddeltabs zijn uitsluitend bedoeld om de was te doen. Nergens anders voor! We zetten niet voor niets op de verpakking dat ouders ze buiten bereik van kinderen moeten houden en dat je onder meer voorzichtig moet zijn met contact met de huid en ogen. Het enige en nadrukkelijke advies dat we met betrekking tot deze challenge kunnen geven is: doe het niet! Nu niet en nooit niet.”

  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.