Volledig scherm
© Dreamstime

‘YouTube denkt na over verwijderen van alle kindervideo's’

YouTube doet volop onderzoek naar de mogelijkheden rond kinderveiligheid op het platform. Een van de opties die de top van het platform in dat kader overweegt is het verwijderen van alle kindervideo's, om ze vervolgens onder te brengen in een speciale YouTube Kids-app.

Het is een volgende stap in YouTube’s strijd voor de bescherming van kinderen op de videosite. Het Google-bedrijf ligt de afgelopen tijd regelmatig onder vuur, onder andere door verborgen pedofielen-communities die in het geheim video's delen van kinderen in ‘uitdagende poses’.
Ook is er regelmatig een schokkende video met geweld of bloed aan kids voorgeschoteld. Het algoritme van YouTube zorgde er vervolgens voor dat kinderen steeds meer van dat soort video's tegenkwamen. Iets dat overigens ook bij de pedofielen gebeurde: zij werden geleid naar nóg meer video's van naakte kinderen.

YouTube ondernam meteen actie door de desbetreffende kanalen uit te schakelen en de reactiemogelijkheden flink te beperken op sommige video's. Ook mochten (jonge) kinderen niet meer livestreamen zonder zichtbare ouder die meekijkt.

Beterschap

De top van de videosite beloofde vervolgens beterschap, en maakte daar al eerder dit jaar werk van met de app YouTube Kids. Deze versie van YouTube is speciaal voor kinderen. Maar dat is nog niet genoeg vindt YouTube, dus wordt er verder nagedacht over een andere oplossing. 

Het is echter nog afwachten of dit plan - het verwijderen van ALLE kindervideo's - daadwerkelijk kans maakt. Alleen de logistieke uitdaging van het uitzoeken en verwijderen van miljarden video’s is al een monumentale taak. Laat staan de gemiste inkomsten van adverteerders die over het algemeen graag reclame maken bij kindervideo's.

The Verge meldt dat YouTube nog veel andere opties overweegt voor het veiliger maken van YouTube.