Xiaomi verrast vriend en vijand met spotgoedkope high end smartphone
Xiaomi kwam op het Mobile World Congress met een klapper van jewelste. Het ging niet om een verrassend nieuw toestel, maar wel het prijskaartje van de Xiaomi Mi 9: 449 euro. Tweakers mocht een kijkje nemen.
Terwijl iedereen zondag bij de persconferentie van Xiaomi naar voren keek, waar een groot scherm video’s van Xiaomi-producten toonde, ging achter in de zaal een gordijn open. Daarachter was kort te zien wat iedereen anderhalf uur later wist: Xiaomi had geen enkele écht nieuwe smartphone meegenomen naar telecombeurs Mobile World Congress. Immers, de Xiaomi Mi 9 was al gepresenteerd in China vorige week, terwijl de Mi Mix 5G simpelweg een variant is van de al bestaande Mi Mix 3 van vorig jaar. Sterker nog: Xiaomi had al gezegd dat het een 5g-variant zou gaan maken van zijn Mi Mix 3. De grootste verrassing zat daarom aan het einde: een ledlampje dat Xiaomi met Philips maakt en voor een tientje gaat verkopen.
Het interessantste van de presentatie waren de momenten waarop Xiaomi de prijzen van zijn telefoons bekendmaakte. De presentator, een topman van Xiaomi met een goede beheersing van het Engels, liet het publiek raden naar de prijzen. Het is een truc die rechtstreeks uit lesboeken over marketing komt. Steve Jobs maakte er bij Apple ook veel gebruik van. Nu heeft Xiaomi hier ook een goed verhaal; de prijs van de Mi 9 is in Europa, met 449 euro, écht messcherp. Bovendien zijn er niet veel elementen waarop Xiaomi lijkt te hebben bespaard ten opzichte van duurdere telefoons. De fabrikant wil maar zeggen: je krijgt een telefoon van hetzelfde niveau voor minder geld.
Of dat zo is, moet blijken in een volledige review, maar voor nu kunnen we in elk geval alvast kijken naar deze telefoon, die volgende week al in diverse Europese landen uitkomt en wellicht dus snel ook in Nederlandse winkels zal liggen.
Mi 9: high end functies voor messcherpe prijs
De Mi 9 is wat je verwacht van een high-end smartphone in 2019; hij heeft drie camera’s met verschillende brandpuntsafstanden en een primaire sensor met een bizar hoge resolutie. Die combinatie hebben we nog niet veel gezien. De Samsung Galaxy S10, Sony Xperia 1, LG G8 ThinQ en Huawei Mate 20 hebben dezelfde module met ultragroothoek, primaire camera en telelens. De Honor View 20, Oppo-telefoon met ‘10x-zoom’ en Xiaomi’s eigen Redmi Note 7 hebben een 48-megapixelcamera, maar die combinatie? Die zien we verder alleen in de Huawei Mate 20 Pro.
Lees verder onder de afbeelding
De Mi 9 heeft een oledscherm van 6,39 inch met een hoge resolutie: een beeldverhouding van 19,5:9. Het scherm heeft een kleine inkeping aan de bovenkant voor de frontcamera; die is echt miniem. Het scherm ziet er goed uit en kan fel. De hardware is, zoals je mag verwachten, tiptop in orde.
De accu is met 3300mAh voor een high end telefoon anno 2019 aan de krappe kant. Wel kan hij snel draadloos opladen met 20W en via de draad met 27W. Dat hebben we uiteraard niet kunnen proberen. Wat gek genoeg ook niet te zien was: de kleurvarianten met regenboogpatroon. Wel is er weer een Explorer-versie met transparant glas en daaronder een plaatje met een impressie van componenten. Het is niet echt transparant, maar ziet er wel tof uit.
Conclusie
De Mi 9 is misschien niet de meest vernieuwende telefoon van deze beurs, maar wel de meest ontwrichtende. Immers, met stijgende prijzen voor high end telefoons wordt de afstand met de concurrentie in prijs steeds groter, terwijl de afstand in kwaliteit of features niet lijkt toe te nemen. De Pocophone F1 bleek vorig jaar al een populaire telefoon op Tweakers en deze Mi 9 heeft ook alles in zich om veel mensen aan te spreken.
Sterker nog: met een prijs van 449 euro gaat Xiaomi achter de fans van OnePlus aan. De 6T kost honderd euro meer en is inmiddels van de vorige generatie. Als OnePlus de prijs verder laat stijgen met de OP7, wordt de afstand tussen de topmodellen van beide fabrikanten groter en is het lastiger om de keuze voor OnePlus te verantwoorden.
Concurrentie is goed voor iedereen. Natuurlijk zijn vouwbare smartphones en 5G-modellen leuk voor de toekomst, maar wie in de komende maanden een smartphone wil kopen, zal vooral kijken naar modellen als de Mi 9. Xiaomi legt met dit toestel een bom onder de stijgende prijzen van andere fabrikanten. Zelfs als je deze Mi 9 niet aantrekkelijk vindt of om andere redenen geen Xiaomi-telefoon wil, is er reden om blij te zijn met deze telefoon. Het wordt met toestellen als dit namelijk moeilijker om weg te komen met stijgende prijzen. Concurrenten als OnePlus, Oppo en Huawei moeten zich achter de oren krabben en dat is iets waar veel mensen blij van zullen worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elon Musk: Commerciële en politieke gebruikers gaan mogelijk betalen voor Twitter
Tesla-topman en toekomstig Twitter-eigenaar Elon Musk heeft gezegd dat commerciële en politieke gebruikers van Twitter in de toekomst misschien een klein bedrag moeten betalen voor de dienst. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Welke e-reader vervangt het best jouw boekenkast?
Steeds meer boekenwurmen ontdekken hoe lekker een e-reader leest. Welke moet je hebben en valt er meer te kiezen dan alleen die eeuwige Kindle of Kobo? Techjournalist Anton Damen zocht het voor je uit. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
Tv-ontvanger, soundbar, spelcomputer: zo bespaar je op je dagelijkse stroomverbruik
Het leven wordt de afgelopen tijd steeds duurder en veel mensen proberen geld te besparen. Je huis staat waarschijnlijk vol met elektrische apparaten: helpt het om die wat vaker uit te zetten? -
Zo maak je een smartphone automatisch onbruikbaar tijdens de dodenherdenking
Niet iedereen vindt het even makkelijk om tijdens de dodenherdenking twee minuten onafgeleid stil te zijn. Je telefoon is er zo bij gepakt, maar daarmee ga je voorbij aan het herdenkingsmoment. Met deze tip zorg je dat een smartphone tussen 20.00 en 20.02u uur eventjes onbruikbaar wordt. -
Kan de baas meelezen als je whatsappt op een werkcomputer?
Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen?