Word je gek van nutteloze Facebook-berichten? Zo werk je ze weg
Loopt jouw Facebook-feed ook zo vol met posts van winkels, bedrijven, en groepen? Facebook kondigde deze maand een test aan om gebruikers meer macht te geven over wie er op hun feed terechtkomt. Maar kun je daar zelf niet nú al iets aan doen?
Het schoonvegen van je Facebook-feed is wel een klusje. Wil je het écht grondig aanpakken, installeer dan een extensie als News Feed Eradicator voor Chrome, Edge en Firefox of Quiet Facebook op iOS, die je feed helemaal leeg maken. Te drastisch? Dan kun je je feed met een beetje geduld zo instellen dat je alleen te zien krijgt wat je wil zien - en niet wat Facebook wil dat je ziet.
Berichten van vrienden verbergen
Je hoeft niet bang te zijn voor moeilijke gesprekken over waarom je iemand ontvriend hebt op Facebook: volgen en vrienden worden zijn al jaren twee aparte zaken. Ontvolg je iemand, dan blijf je bevriend - je ziet alleen geen berichten meer van ze in je nieuwsoverzicht.
De simpelste manier om dit te doen zit verstopt in je instellingenmenu. Klik op het pijltje naar beneden dat rechtsboven in de hoek zit, kies ‘Instellingen’ en dan ‘Voorkeuren voor nieuwsoverzicht’.
Hier krijg je een aantal mogelijkheden. Met ‘Niet meer volgen’ open je een lijst van al je groepen, vrienden en vind-ik-leuks. Klik eenvoudig op de blauwe knop naast een pagina of vriend: voilà, je ziet ze nooit meer in je feed. Heb je spijt? Dan is dat simpel op te lossen. Onder ‘Opnieuw verbinden’ in het ‘Voorkeuren voor nieuwsoverzicht’-scherm vind je alle vrienden die je niet meer volgt.
Mensen snoozen
Een derde optie is het snoozen van mensen van wie je liever even niks hoort. Via het voorkeurenmenu kun je alleen instellen of je stopt met snoozen, of iemand die je al ooit op pauze hebt gezet, weer wil pauzeren.
Om individuele gebruikers of pagina’s te pauzeren, is iets meer nodig. Deze optie heeft Facebook namelijk beter verstopt. Wil je iemand alleen tijdelijk van je feed hebben, dan moet je een post van deze persoon of groep in je feed opzoeken.
Klik op de puntjes rechts in de hoek, en je krijgt een optie om iemand een maand lang te ‘snoozen’. Aan het einde van de maand verschijnen hun posts weer in je feed. Op deze manier vind je overigens ook ‘bericht verbergen’, waardoor je minder van dergelijke posts te zien krijgt, maar hoe Facebooks algoritme dit precies interpreteert, is altijd maar de vraag.
Wil je een pagina snoozen, dan is deze optie ook via het profiel van de pagina te vinden. Onder ‘Instellingen voor volgen’ vind je alle mogelijkheden om te bepalen hoe en of je iets van deze pagina’s in je feed wil zien. ‘Snoozen’ is daar een onderdeel van.
Klaar? Gefeliciteerd: je hebt je feed nu ingericht zoals je hem zelf het liefst ziet.
Instagram opschonen
Ook Instagram heeft de neiging om je feed na verloop van tijd vol met berichten te stoppen waar je misschien helemaal geen interesse in hebt. Het is sowieso zinnig om regelmatig je lijst met gevolgde accounts te controleren. Je vindt ze op je profiel onder ‘Volgend’. Handig: Instagram toont bij deze lijst meteen aan welke accounts je het minste aandacht besteedt.
Zijn er accounts die je niet wil ontvolgen, maar waarvan je voorlopig geen berichten meer wil zien? Daar kan je via diezelfde ‘Volgend’-lijst iets aan doen.
Klik op een account en selecteer ‘Uitschakelen’. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om de Stories óf de berichten in je feed van een Instagram-account uit te schakelen. Handig, zeker voor pagina’s die elke dag een Story plaatsen en zo mogelijk je Instagram-ervaring vervuilen. Overigens vind je uitgeschakelde Stories wel terug - helemaal aan het einde van de reeks verhalen.
Verkennen-pagina
Tenslotte is er de ‘Verkennen’-pagina. Het algoritme van Instagram kiest hier berichten uit op basis van je zoekgeschiedenis en interactie. Je kan individuele berichten aanmerken als zaken waar je ‘niet in geïnteresseerd’ bent door op de drie puntjes rechts in de hoek van een bericht te drukken.
Om ‘Verkennen’ echt schoon te krijgen, hoef je overigens alleen maar je zoekgeschiedenis te wissen. Deze optie vind je onder ‘Beveiliging’ in het instellingenmenu. Zo heb je in één klap een schonere Instagram-ervaring.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
Namen duizenden Nederlandse slachtoffers cryptobeurs op straat
De namen van duizenden Nederlandse slachtoffers van de failliete cryptobeurs MtGox liggen op straat. BNR meldt een databestand met de namen in handen te hebben. De gegevens van de klanten van MtGox stammen uit 2014, toen de beurs op de fles ging. -
PREMIUM
De beste én slechtste stofzuigers die op Black Friday te koop zijn
Black Friday komt eraan en dat betekent: hoge kortingen op huishoudelektronica. Stofzuigers zijn daarbij erg populair. Daarom een overzicht van de beste stofzuigers en apparaten die je – zelfs mét een fikse korting – beter niet in huis haalt. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Betalende twitteraars kunnen tweets van 10.000 leestekens maken
Twitteraars die gebruikmaken van het betaalde Twitter Blue, dat extra functies biedt, kunnen nu tweets maken van 10.000 leestekens, maakte het platform donderdag (lokale tijd) bekend. Voorheen was de limiet van betaalde accounts 4000 leestekens. Reguliere gebruikers hebben 280 leestekens tot hun beschikking.
-
haattweets aan kamerleden
Oproep Bergkamp aan Twitter is ‘kansloos’, zeggen experts: ‘We weten toch hoe Musk is’
-
-
-
YouTube stopt met verwijderen leugens over verkiezingen VS
YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door ,,fraude, fouten of haperingen”, aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.