Volledig scherm
Illustratiefoto. © epa

WhatsApp waarschuwt voor nieuw lek: zo blijf je veilig

WhatsApp heeft een veiligheidslek gedicht dat zowel Android-smartphones als iPhones kwetsbaar maakte voor hacks. Gebruikers hoefden enkel een kwaadaardige video te downloaden om een potentieel doelwit te worden. WhatsApp raadt gebruikers nu aan de app te updaten indien dat nog niet is gebeurd.

Door het lek kon op afstand toegang worden verkregen tot een kwetsbare smartphone. Dat kon met behulp van een speciaal mp4-videobestand. Hackers zouden de video kunnen versturen via WhatsApp en als de video gedownload werd – iets wat in WhatsApp automatisch kan gebeuren – zou de gebruiker het risico lopen gehackt te worden. Cybercriminelen zouden in dat geval bijvoorbeeld toegang kunnen krijgen tot bestanden die in de app worden opgeslagen, zoals berichten, foto’s of filmpjes.

WhatsApp rolde al een update uit om het lek te dichten. Volgens moederbedrijf Facebook zouden er geen aanwijzingen zijn dat de aanval ook ‘in het wild’ werd gebruikt. Dat betekent dat er voor zover bekend geen gebruikers effectief getroffen werden door de hack. Desondanks is het een goed idee om te controleren of je de laatste versie van de app op je smartphone hebt en indien nodig te updaten. Zo niet blijf je immers kwetsbaar.

Je kan checken welke versie van WhatsApp je op je telefoon hebt in de Google Play Store op Android of de App Store op iOS. Indien er een update beschikbaar is, kan je die het best meteen uitvoeren.

Zet automatisch downloaden uit

Je kan uit voorzorg ook kiezen om afbeeldingen en video’s in de toekomst nooit automatisch te downloaden. Dat kan je in de instellingen van de app zelf bepalen. Ga naar de instellingen van de WhatsApp en tik daar op ‘Data- en opslaggebruik’. Onder ‘Media automatisch downloaden’ zie je drie kopjes: ‘Bij gebruik mobiel netwerk’, ‘Wanneer verbonden met wifi’ en ‘Tijdens roaming’. Tik op elk kopje en zorg ervoor dat alle opties zijn uitgevinkt.

Wekelijks de nieuwste recensies, beste koopjes en het laatste nieuws over de wereld van tech in jouw mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!  

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.