Volledig scherm
© Shutterstock

WhatsApp ondersteunt deze smartphones niet meer, maar een ramp is dat niet

WhatsApp gaat stoppen met het ondersteunen van hele oude smartphones. Begin 2020 stopt de chatapp met werken op apparaten met versies ouder dan iOS 8 en Android 2.2. Niet meteen in paniek raken, we hebben het over telefoons uit 2012 en ouder.

Mocht je echt nog rondlopen met één van deze oude smartphones, dan heeft RTL Nieuws een handige lijst voor je opgesteld om te checken of je begin februari niet meer kunt appen. Een groot aantal van die telefoons is echter nooit in Nederland uitgekomen, maar oudere populaire telefoons, zoals de iPhone 4, staan er ook tussen.

Waarom je onze tests kunt vertrouwen

AD Tech baseert zich altijd op de testresultaten van het professionele testlab van Tweakers en Hardware Info. Hier werken 12 mensen full time aan het op professionele, wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Onze tests zijn gebaseerd op de bevindingen van dit onderzoek. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar let wel: wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Hoe dan ook, mocht je ondanks de leeftijd toch nog rondlopen met bijvoorbeeld een iPhone 4, dan moet je je voorbereiden op een defect WhatsApp. Dat zal alleen gebeuren als je de app bijvoorbeeld verwijdert. Hij blijft het gewoon doen als je de app op je telefoon laat staan. Wel krijg je geen (noodzakelijke) updates meer. Wil je zeker zijn dat jij niet getroffen wordt? Update dan naar de meest recente versie van jouw besturingssysteem.

Upgrade

Alhoewel er geen cijfers zijn over het gebruik van verschillende types smartphones, is de kans klein dat er nog iemand actief gebruik maakt van deze oude tantes. Mocht jij dat nou zijn, dan helpen we je een handje met een goedkope upgrade. In samenwerking met Hardware Info testten wij 26 betaalbare smartphones.

Xiaomi Mi A2 Lite
Volledig scherm
Xiaomi Mi A2 Lite © Xiaomi

Uit die testresultaten komt naar voren dat de Mi A2 van het Chinese Xiaomi de beste budget-smartphone die je op dit moment kan kopen. Voor 160 euro krijg je een groot pakket aan onderdelen: Android 9, een snellere wifi-format, hoge resolutie en een usb-c-aansluiting zijn daar goede voorbeelden van. Het scherm had wat beter afgesteld kunnen worden, er is geen 3,5mm audiojack en bij de accuduur betaal je enigszins de prijs voor de uitstekende processor en grafische-prestaties, maar dat mag de pret niet drukken. 

Onze tweede keuze

De runner-up is de Motorola Moto G7 Power. Zoals de naam doet vermoeden is dit toestel een no-brainer voor wie op dit prijspunt de beste accuprestaties zoekt. Minder blij zijn we met de wifi-adapter en de ietwat lage resolutie, maar het scherm, de usb-c connector en geheugenconfiguratie kunnen we wel degelijk waarderen. Evenals de prijs, die momenteel op gemiddeld 209 euro uitkomt.