Een deeltjesversneller in de kelder van het Imaging Center. Hiermee wordt straks radioactiviteit opgewekt. Het apparaat staat in een bunker, met 1,5 meter dikke muren.
Volledig scherm
PREMIUM
Een deeltjesversneller in de kelder van het Imaging Center. Hiermee wordt straks radioactiviteit opgewekt. Het apparaat staat in een bunker, met 1,5 meter dikke muren. © ANP

Waarom het Amsterdam UMC zwaarbeveiligde bunkers in de kelder heeft

Het Amsterdam UMC heeft een nieuw gebouw waar artsen en chemici tot nu alleen van konden dromen. Hier staat de meest geavanceerde scanapparatuur bij elkaar om ziektes sneller op te sporen. Maar het kroonjuweel staat straks zwaarbeveiligd, onder toezicht van de marechaussee, in de kelder.

In het splinternieuwe pand, dat 80 miljoen euro kostte, zijn de vloeren zó dik dat ze scanapparatuur van 8.000 kilo per stuk kunnen dragen. Als je te dicht langs de allernieuwste mri loopt, gaan de pasjes in je portemonnee op zwart. In dit ziekenhuisgebouw liggen straks elk jaar zo'n 120.000 patiënten onder een scanner, hopend dat hun vrees voor kanker, hartproblemen of hersenziekten geen waarheid wordt.