Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock/ADR

Waarom de prijzen van smartphones flink gaan stijgen (én hoger blijven)

De prijzen voor smartphones, computers en huishoudelijke apparaten zullen stijgen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China wordt voelbaar in de portemonnee. Wellicht al eind dit jaar.

,,De handelsoorlog treft iedereen'', zegt Lou Schreurs, de Nederlandse topman bij audiogigant Harman die zijn uitvalsbasis heeft in Shenzhen. ,,Maar de elektronica-industrie in het bijzonder. We moeten sinds 1 september op verschillende elektronicaproducten de helft meer toeslag betalen, en we weten niet wanneer het eindigt.‘’

Als de VS en China de komende weken wederom geen water bij de wijn doen, dreigt op 15 december een volgende verhoging die opnieuw elektronica zoals smartphones zal treffen. ,,En wij moeten die extra kosten doorberekenen aan de consument'', zegt Schreurs.

  1. Google Stadia review: zijn spelcomputers vanaf nu echt overbodig?
    Recensie

    Google Stadia review: zijn spelcompu­ters vanaf nu echt overbodig?

    Google kondigde in 2019 een verrassend nieuw project aan: Stadia. De belofte van Stadia is dat je er de modernste games mee kunt spelen, overal waar maar internet is, op elk willekeurig scherm, of dat nu je dure 4k-televisie is of je smartphone. Die belofte klinkt mooi, maar hoe bevalt Stadia in de praktijk, buiten de veilige muren van de Google-campus? Techsite Tweakers kreeg eerder toegang tot het platform en kon geruime tijd checken of Stadia echt de toekomst is. Dit is hun conclusie.