Vierkante ogen: kun je beter naar een kleine tablet of een grote televisie kijken?
De gemiddelde Nederlander kijkt 5,5 uur per dag naar een scherm. Is dat slecht voor je ogen? En maakt het uit of je naar een tablet tuurt, of juist naar je grote televisie aan de andere kant van de ruimte?
,,In Nederland hebben wij de Arbowet, die voorschrijft dat je aan ‘visuele hygiëne’ moet doen. Drie kwartier kijken, en dan even naar iets anders”, zegt dokter Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Maar: dat is níet omdat het ongezond zou zijn om naar een scherm te staren.
,,Er komt geen kwalijke straling uit moderne beeldschermen”, zegt De Faber. Het probleem ligt ergens anders: comfort. Lang naar hetzelfde scherm kijken kan namelijk allesbehalve prettig zijn. De Faber: ,,Je gaat naar verloop van tijd minder knipperen, waardoor je droge ogen krijgt.”
Het is volgens De Faber dan ook overdreven om te zeggen dat je slechte ogen zou krijgen van een scherm. ,,Maar je moet er wel gezond mee omgaan. Een pakezel kan 200 kilo dragen en als je er 400 kilo op zet, gaat het beest door zijn hoeven.”
Scherm soms gezonder dan papier
Volgens de arts zijn er zelfs voordelen aan het moderne schermgebruik: ,,Je kan op een tablet of een computer zelf instellen hoe helder de kleuren zijn, hoe groot het contrast en hoeveel licht het scherm geeft. Iemand met slechte ogen kan zo zelf bepalen hoe hij informatie tot zich neemt.”
Probeer dat maar eens in het verre verleden, toen we nog ‘met kaarslicht boeken moesten lezen’. In die omstandigheden moesten mensen met slechte ogen vaak veel meer moeite doen om hun weg door een tekst te worstelen. En daar kregen zij op hun eigen manier weer last van.
Maakt het dan nog uit of je met een tablet bezig bent of met een grote televisie? ,,Nee, dat maakt echt niet uit”, zegt De Faber. ,,In de praktijk merk je wel dat als je televisie aan het kijken bent, je af en toe zelf wegkijkt naar iets anders. Als je de hele dag geconcentreerd voor je werk naar je computer staart, dan kan je op een gegeven moment last van je ogen krijgen.”
Kinderen zijn een ander verhaal
Maar zelfs dan gaat het volgens de arts niet om gezondheidsschade. Tenminste, niet voor volwassenen. ,,Bij kinderen kunnen er wel problemen ontstaan. Als die constant naar een scherm kijken, dan kunnen ze daar bijziend van worden.”
Voor jonge kinderen maakt het dus wél uit op wat voor soort scherm ze kijken. ,,Hoe kleiner het scherm en hoe dichter ze erop zitten, hoe meer ze zich moeten aanpassen”, legt De Faber uit. Het risico op bijziendheid neemt dan toe. Een kind dat acht uur lang aan één stuk naar de smartphone kijkt, kan dus een probleem zijn.
Maar de televisie? Dat valt nog best mee, volgens de arts. Hij grapt: ,,Ik zeg wel vaker: het kind heeft meer risico op hersenschade door een slecht televisieprogramma, dan oogschade door het scherm.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Influencer? Dan krijg je misschien met deze nieuwe voorschriften te maken
De Mediawet is aangepast. Dat brengt nieuwe regels met zich mee voor youtubers, instagrammers en tiktokkers. Vanaf 1 juli moeten influencers zich aan een reeks voorschriften houden die vooral gericht zijn op het maken van reclame. ‘Deze nieuwe regels geven volop ruimte om mooie samenwerkingen aan te gaan.’ -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUMTechnische Dienst
In de kassen controleren drones voortaan de tomaten en aardbeien
Nederland is met duizenden hectares kassen een belangrijke speler in de glastuinbouw, maar om die positie te behouden zijn robots nodig. Dat stelt de start-up Mapture, die samen met de TU Delft en Royal Brinkman werkt aan ‘bio-geïnspireerde’ drones. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Deze games zijn ook goed speelbaar met een fysieke beperking
De game-industrie houdt gelukkig steeds meer rekening met gamers met een handicap. Deze games geven het goede voorbeeld. -
PREMIUM
Deze app is de Google Maps van de Jaarbeurs: 300.000 papieren plattegronden niet meer nodig
Eindeloos je weg zoeken op een grote beurs hoeft voortaan niet meer in de Jaarbeurs in Utrecht. Een vernuftig systeem bepaalt tot op een paar meter nauwkeurig waar een bezoeker staat en stippelt de route naar de bestemming uit.