Volledig scherm
De Erasmustoren op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. © Rein Wieringa

Universiteit vijf keer doelwit DDoS aanval: tentamen afgelast

De Radboud Universiteit is de afgelopen twee weken vijf keer het doelwit geweest van een cyberaanval. Het gaat om een zogeheten DDoS-aanval. Een keer kon daardoor zelfs een tentamen niet doorgaan. De laatste aanval in de reeks was vrijdagochtend: toen lag het netwerk bijna een uur plat

,,Bijzonder spijtig,” zo noemt de universiteit het voor de studenten dat hun tentamen niet kon doorgaan.  Door de cyberaanval was het op 29 november niet mogelijk de digitale toets van de studie Informatica af te nemen. ,,We zoeken nu naar een ander geschikt moment om het tentamen plaats te laten vinden,” aldus de universiteit.

Aangifte

De eerste aanval vond plaats op woensdag 27 november, daarna gebeurde het nog vier keer. Bij alle aanvallen was het netwerk circa een uur lang slecht bereikbaar voor medewerkers studenten. ,,We analyseren op dit moment de aanvallen. Ook verwachten we aangifte gaan doen bij de politie van deze incidenten,” aldus een woordvoerder van de universiteit. ,,We doen onderzoek uit welke hoek de aanvallen komen.”

De Radboud Universiteit sluit de komende tijd meerdere aanvallen niet uit. ,,Studenten en medewerkers moeten in de komende periode rekening houden met tijdelijke verstoringen van de informatievoorziening op de campus,” aldus de universiteit. ,,We zijn op dit moment druk aan het werk aan een structurele oplossing. Dit gaat echter stap voor stap. Ook staat een team paraat om eventuele problemen op te lossen.”

Bij een DDoS aanval wordt geprobeerd een server ‘onderuit’ te halen. Dit gebeurt vaak door met veel computers tegelijk verbinding te maken met de server met als doel deze te overbelasten.

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.