Twitter schorst Willem Engel, eist wissen van tweet over Eriksen
UpdateTwitter heeft het account van Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, geschorst. Het platform wil dat hij zelf een omstreden tweet over de Deense voetballer Christian Eriksen verwijdert. Engel weigert dat. Twitter wil volgens Engel dat hij afziet van zijn recht om in beroep te gaan tegen een straf, en dat noemt hij chantage. Hij eist dat Twitter de schorsing ongedaan maakt en dreigt naar de rechter te stappen.
Eriksen zakte zaterdag in elkaar tijdens de EK-wedstrijd van zijn land. De 29-jarige ex-Ajacied werd op het veld gereanimeerd. Engel suggereerde dat de onwelwording van Eriksen te maken had met vaccinaties en riep op met de prikken te stoppen. Hij kreeg daar veel boze reacties op en een onbekend aantal mensen rapporteerde het bericht bij Twitter.
Twitter schorste het account @willem_engel en maakte de tweet over Eriksen onzichtbaar. Zijn oude tweets zijn wel zichtbaar. Engel kan ook nog twitteren via het account van zijn dansschool, @dancalegria.
Tweet was niet toegestaan
Het sociale mediaplatform laat vandaag in een verklaring weten dat het niet is toegestaan om onjuiste berichten over vaccinaties te plaatsen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ‘ontkrachte beweringen over de nadelige gevolgen van vaccinaties’ en om ‘onjuiste beweringen die de indruk wekken dat vaccins worden gebruikt om bewust schade te berokkenen’ Als Engel vaker in de fout gaat, zou dat ertoe kunnen leiden dat zijn account definitief wordt geblokkeerd.
Critici vinden dat Twitter te laat en te slap heeft gereageerd. De kwalijke tweet was lange tijd wel te zien, ook toen deze massaal werd gerapporteerd.
De werkgever van Eriksen, de Italiaanse voetbalclub Internazionale, liet overigens weten dat de Deen niet is gevaccineerd tegen het coronavirus. Eriksen zelf meldde inmiddels op Instagram dat het naar omstandigheden goed met hem gaat.
Techreuzen zitten bovenop corona
Naast Twitter zitten ook techreuzen zoals Facebook en Google bovenop mogelijk misleidende berichten over vaccins en het coronavirus. Deze worden sneller gewist als ze in strijd zijn met de regels, beloven de bedrijven.
Daarnaast worden online berichten over beide onderwerpen vaak voorzien van extra informatie. Wie bijvoorbeeld op Instagram een foto plaatst van na het vaccineren, ziet bij de foto automatisch een linkje naar een pagina met meer informatie over het virus en de vaccins.
Twitter greep ook in bij Baudet
In maart werd een tweet van politicus Thierry Baudet ook als misleidend gemarkeerd. In dat bericht beweerde hij dat het vaccin gevaarlijker is dan het virus zelf.
Het bericht van Baudet bleef staan, maar werd voorzien van een extra tekst. Hierin waarschuwde het bedrijf voor misleidende informatie in de tweet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Twitter noemt tweet van Baudet misleidend, dit zijn de gevolgen
Techreus Twitter heeft voor het eerst een bericht van een Nederlandse politicus als misleidend aangemerkt. Hoe werkt zo’n factcheck en wat zijn de gevolgen voor de berichten? -
Grote aankondigingen van Nintendo op komst: dit verwachten we
Gamebeurs E3 is in volle gang. Grote studio’s en uitgevers onthullen daar hun grootste nieuwe titels voor het komende jaar. Nintendo’s presentatie volgt vanavond. Wat heeft het bedrijf op de planning? We doen een aantal voorspellingen. -
Zo stel je de donkere modus in op je smartphone en je favoriete apps
In vrijwel alle veelgebruikte smartphone-apps kun je wisselen tussen een lichte en een donkere modus. Meestal is het lichte thema standaard ingeschakeld, maar het is gemakkelijk in te ruilen voor een donker uiterlijk.
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
‘s Werelds grootste cryptobeurs krijgt miljoenenboete van Nederlandsche Bank
's Werelds grootste cryptobeurs Binance heeft een boete van ruim 3,3 miljoen euro gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig.