Trump tekent decreet om sociale media aansprakelijk te maken voor inhoud
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn oorlog tegen verschillende sociale mediabedrijven naar een hoger niveau getild. Hij heeft zojuist een decreet ondertekend waarmee hij sociale media als Twitter en Facebook aansprakelijk wil maken voor de inhoud op hun sites. Trump vindt de sociale media vooringenomen en neemt daarom stappen.
Aanleiding is de waarschuwing die Twitter zette bij berichten van Trump. De Amerikaanse president beweerde eerder op dat platform dat stemmen per post verkiezingsfraude in de hand zou werken. Onder die tweets plaatste Twitter gisteren een link met de tekst: ‘Lees hier de feiten over verkiezingen per post’. Gebruikers die de link aanklikten kwamen bij informatie van bronnen als CNN, The Washington Post en andere media die experts hebben gesproken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat per post stemmen zeer zelden in verband wordt gebracht met verkiezingsfraude.
De Amerikaanse president reageerde vervolgens woedend. Hij zei op Twitter dat hij sociale media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Volgens Trump zijn de sociale media vooringenomen als het gaat om politieke of levensbeschouwelijke kwesties en weren ze conservatieve boodschappen. Hij dreigde de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of zelfs te sluiten.
Social media genieten nu nog rechtsbescherming tegen klagers over materiaal dat gebruikers op hun netwerken plaatsen. Dat is geregeld in een artikel in de communicatiewet. Trump kondigde aan dat hij met wetgeving komt waarmee dat artikel verdwijnt of op zijn minst wordt afgezwakt. De bedrijven ,,zullen hun aansprakelijkheidsschild niet kunnen behouden”, voorspelde hij.
Ongekend
Het is een ongekende poging om in te grijpen in media. Deskundigen hebben al te kennen gegeven dat Trump waarschijnlijk weinig kans maakt om rechtszaken daartegen te overleven. De president zei zelf ook te verwachten dat zijn stap juridische procedures zal ontlokken.
Als hun rechtsbescherming inderdaad verdwijnt, raken de social media mogelijk in talrijke dure rechtszaken verwikkeld door claims van mensen die vinden dat er bijvoorbeeld partijdige of onfatsoenlijke boodschappen zijn verschenen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gegevens VodafoneZiggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep
-
Cristiano Ronaldo, de paus en ja, ook het AD raken blauw vinkje op Twitter kwijt
Beroemdheden en organisaties die niet zijn aangemeld voor de nieuwe abonnementsdienst van Twitter, zijn donderdag hun blauwe vinkje kwijtgeraakt. Het gaat onder andere om de officiële accounts van de paus, auteur J.K. Rowling, voetballer Cristiano Ronaldo en ja, ook het Algemeen Dagblad. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
‘Trump komt met voorstel om sociale media makkelijker te kunnen aanklagen’
President Trump komt volgens Amerikaanse media vandaag mogelijk met een voorstel om het makkelijker te maken sociale media aan te klagen. -
YouTube stopt met verwijderen leugens over verkiezingen VS
YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door ,,fraude, fouten of haperingen”, aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.
-
Getest: dit is de beste televisie van 60-65 inch
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?