Tesla-topman Musk wil eigen onlineplatform opzetten: ‘Twitter ondermijnt de democratie’
Elon Musk, topman van de elektrische autobouwer Tesla, denkt er ‘serieus’ over om een eigen socialemediaplatform op te zetten, want Twitter houdt zich volgens hem niet aan ‘de principes van vrijheid van meningsuiting’. Dat schreef Musk dit weekend op Twitter.
Hij zegt dat Twitter kan worden gezien als een soort dorpsplein. Door zich niet aan de principes van vrijheid van meningsuiting te houden, ondermijnt Twitter volgens hem de democratie. Hij stelt dat vrijheid van meningsuiting juist essentieel is om de democratie goed te laten functioneren.
De Tesla-topman had een peiling op Twitter gezet, waarbij zijn volgers konden stemmen over de vraag of Twitter zich houdt aan de principes van vrije meningsuiting. Daarop werden 2 miljoen stemmen uitgebracht en gaf ruim 70 procent het antwoord ‘nee’.
In de clinch met beurstoezichthouder
Musk ligt ook in de clinch met de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC heeft bevolen dat juristen alle tweets die Musk over Tesla verstuurt vooraf moeten controleren. De topman heeft in het verleden namelijk met tweets over Tesla gezorgd voor grote schommelingen van de beurskoers van het bedrijf. Musk vindt dat de SEC zijn vrijheid van meningsuiting beperkt.
Musk staat erom bekend duidelijk stelling te nemen op Twitter. Zo daagde hij twee weken geleden Poetin uit tot een een-op-eengevecht en vergeleek hij de Canadese premier Justin Trudeau eerder in een tweet met Hitler. Musk verwijderde die tweet even later weer.
Tesla-aandelen
Ook liet hij eerder al blijken dat hij de uitkomst van zijn eigen polletjes op Twitter serieus neemt. Nadat hij zijn volgers op Twitter had gevraagd of hij 10 procent van zijn aandelen in het bedrijf moest verkopen, hield hij zijn woord en verkocht hij Tesla-aandelen ter waarde van ongeveer 5 miljard dollar (4,3 miljard euro).
Musk opende deze week de eerste Europese fabriek van Tesla in Duitsland. Tesla heeft 5 miljard euro in de Duitse fabriek, in Grünheide bij Berlijn, geïnvesteerd. Het is de grootste investering in de Duitse auto-industrie van de afgelopen jaren.
Donald Trump
Overigens probeerde een andere bekende Amerikaan eerder ook al een eigen sociaal netwerk op te zetten. De voormalige president Donald Trump wilde op die manier online een comeback maken, nadat hij van verschillende socialemediakanalen verbannen werd na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Zijn Facebook-, YouTube- en Twitteraccounts werden verwijderd. Met name Twitter was voor Trump een belangrijk podium dat hij gebruikte om rechtstreeks met zijn aanhangers te communiceren.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo voorkom je dat je per ongeluk een telefoongesprek beëindigt
Als je midden in een belangrijk telefoongesprek zit, wil je niet per ongeluk ophangen. Met deze tips verklein je de kans dat dit gebeurt. -
Smartphone vol met apps? Ruil ze in voor deze app van Google
De digitale winkel van je Android-smartphone is overspoeld met apps, maar veel ervan kan je makkelijk inruilen voor de Google-app. Dat bespaart de nodige ruimte op je telefoon. Dit kun je allemaal met deze handige app. -
Elon Musk en Grimes hebben stiekem tweede kind gekregen, weer met bijzondere naam
Zangeres Grimes is in december in het geheim moeder geworden van haar tweede kind. Samen met Tesla-oprichter Elon Musk heeft ze een dochter verwelkomd, onthult ze in het tijdschrift Vanity Fair. -
Elon Musk opent Europese Tesla-fabriek: ‘Op naar duurzame toekomst’
Elon Musk, de topman van Tesla, heeft vandaag in Duitsland de eerste ‘echte’ Europese fabriek van het merk geopend. Eerder was er al een fabriek in Tilburg, maar daar werden de auto's slechts geassembleerd, nadat ze eerst in de VS uit elkaar waren gehaald en daar op de boot waren gezet. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
C2000 / Met video
Noodknop politie al 20 jaar een ict-nachtmerrie: ‘Al ruim 1 miljard euro uitgegeven’
Duizenden klachten van agenten, meerdere officiële meldingen bij de Arbeidsinspectie en talloze storingen op cruciale momenten. Het communicatiesysteem van de hulpdiensten C2000 is al twintig jaar een van de grootste hoofdpijndossiers van de overheid. Een project dat al ruim een miljard euro heeft gekost. En het einde is nog niet in zicht, vreest Michiel Steltman, directeur van stichting Digitale Infrastructuur Nederland. ,,Er is iets drastisch mis met onze manier van besturen.”