Netflix and chill. Of Amazon, Apple TV+, Mubi, binnenkort Disney Plus. Chill, in ieder geval. Vooral als je zonder teveel gehannes de streamingdienst op je tv krijgt.
Volledig scherm
Netflix and chill. Of Amazon, Apple TV+, Mubi, binnenkort Disney Plus. Chill, in ieder geval. Vooral als je zonder teveel gehannes de streamingdienst op je tv krijgt. © Unsplash

Streaming-fan? Zo kijk je Netflix op hoog niveau

Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV+, Videoland, Disney+, NPO Start en binnenkort misschien ook wel de nieuwste telg van HBO. Het aanbod aan streamingdiensten blijft aanzwellen, de manieren om dat te bekijken ook. Dit zijn je beste opties.

Smart-tv

De makkelijkste manier om een streamingdienst te bekijken is via een app op het smart-tv-besturingssysteem van je televisietoestel zelf. Veel televisies, bijvoorbeeld van merken als Sony en Philips, hebben zelfs al een Netflix-knop, die je meteen naar de bekendste streamingdienst brengt. Of er is een app-knop, waarmee je snel toegang krijgt tot de beschikbare streamingdiensten. Om het simpel te stellen werkt zo’n smart-tv net als je smartphone: sommige apps zullen voorgeprogrammeerd zitten, de andere kan je downloaden via de Store. Toch is het wat ons betreft niet de beste manier om naar streamingdiensten te kijken. Je data wordt vaak verzameld via de smart-tv en het is over het algemeen wat langzamer dan de opties hieronder.

Google Chromecast

Met een Google Chromecast, een klein rond toestelletje dat 37 euro kost, haal je in principe alle smart-functies van een tv in huis, maar dan ook nog eens sneller en wat ons betreft gemakkelijker. Het apparaatje sluit je aan op een van de hdmi-poorten van je televisie. Vervolgens kan je vanaf je smartphone, tablet of laptop het streamingkanaal ‘casten’ naar je televisie. Dat werkt met vrijwel alles en is ongelooflijk intuïtief. Met een Chromecast Ultra kun je ook nog eens in 4K streamen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Google Chromecast
Volledig scherm
Google Chromecast © Google

Apple TV

Met Apple TV moet je even opletten: als je heel recent een nieuwe en zeer kwalitatieve 4k-televisie kocht, dan gebruik je optimaal ook de Apple TV 4k (€ 199). Apple TV is trouwens het enige toestel waarmee je de Apple TV+-streamingdienst rechtstreeks naar je tv leidt. De dienst werkt dus - voorlopig - niet via bovengenoemde Chromecast.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Apple TV 4k
Volledig scherm
Apple TV 4k © Apple

Er bestaan wel mediaspelers waarmee de dienst wel compatibel is, zoals de Roku en de Amazon Fire TV Stick, maar die zijn voor de Amerikaanse markt en bij ons amper bekend of beschikbaar. De meeste andere streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ hebben ook wel een app voor Apple TV’s. En je kunt het uiteraard ook gebruiken om series te streamen vanaf een iPhone, iPad of Mac.

Gameconsoles

Voor gamers is dit geen nieuws, maar ook de PlayStation 4- en Xbox One-gameconsoles hebben apps voor Netflix, Amazon Prime Video en Disney+. Ook dit kan een handige oplossing zijn als je geen smart-tv in huis hebt. Je moet de bediening dan wel regelen via de gamecontroller. 

Nintendo Switch biedt voorlopig geen tv-streamingdiensten aan. De Wii U en zelfs de originele Wii kunnen wel Netflix afspelen, maar de streamingdienst is stilaan zijn ondersteuning voor de alleroudste apparaten aan het stopzetten. De aankoop van een tweedehandsconsole om te videostreamen is dus niet de verstandigste keuze.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een selectie van apparaten waarop streamingdienst Netflix werkt.
Volledig scherm
Een selectie van apparaten waarop streamingdienst Netflix werkt. © Netflix

Nvidia Shield TV

Deze mediastreamer van de Amerikaanse chipmaker Nvidia verandert je tv-toestel in een Android TV, net zoals de Apple TV er in essentie een Apple-toestel van maakt. Dat kan vooral erg handig zijn wanneer je ook al een Android-smartphone hebt, want dan gebruik je gewoon dezelfde dienst. De Shield TV komt ook met een gamecontroller, zodat je er bepaalde Android-games op kunt spelen, én eventueel een select clubje van pc-spellen via de GeForce Now-streamingdienst (die voorlopig nog in bètafase zit).

  1. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets
    video

    Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.