Volledig scherm
© AP

‘Spotify selecteert vrouwonvriendelijk’

Discrimineert het algoritme van Spotify vrouwelijke artiesten? De Amerikaanse countryzangeres Martina McBride denkt van wel en deed een pijnlijke ontdekking. 

Bij het aanmaken van een playlist met countrymuziek moest Mcbride naar eigen zeggen 14 keer doorklikken voordat het eerste nummer kwam dat werd gezongen door een vrouw. Nadat ruim honderd andere suggesties waren gedaan met mannelijke artiesten verscheen uiteindelijk het nummer ‘Church Bells’ van Carrie Underwood.

McBride uitte haar ongenoegen op Instagram en haar post leidde tot een groot verhaal in het gezaghebbende Billboard. Dat werd opgepakt door Spotify. De Zweedse muziekstreamingsdienst bood McBride meteen een kopje koffie aan maar degene die dat aanbood kon niet echt ingaan op haar klacht, namelijk dat het algoritme wel heel vrouwonvriendelijk werkt. Spotify’s label marketingdirectrice Marian Dicus erkende daarna het euvel en liet aan Billboard weten dat de situatie ‘onaanvaardbaar was’. De streamingsdienst zegde toe ‘eraan te zullen werken’. Hoe is niet duidelijk.

Volgens Martina McBride is het probleem dat als jongeren die in country zijn geïnteresseerd alleen maar mannen krijgen voorgesteld er weinig meisjes zullen worden geïnspireerd door vrouwelijke artiesten. En Amerika had er toch wel een paar. McBride noemt Loretta Lynn als haar eigen idool. Probleem van de algoritmes is dat ze gebruikers meer van hetzelfde voorzetten en als ongeveer twee derde van alle nummers van mannen komt worden vrouwelijke artiesten uiteindelijk uitgefilterd.

  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.