Volledig scherm
© ANP XTRA

Roep om grotere afdracht royalties door streamingdiensten

Twee organisaties die artiesten uit het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen zijn gisteren een campagne begonnen om artiesten meer inkomsten te bezorgen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de fees die streamingdiensten betalen aan artiesten te verhogen.

De Keep Music Alive-campagne wil dat er oplossingen komen voor de problemen die de lockdown voor muzikanten heeft veroorzaakt. Optredens zijn een vitale bron van inkomsten voor artiesten, maar door de coronacrisis is optreden niet mogelijk. De betalingen van streamingdiensten als Deezer en Spotify zijn te marginaal om het enorme gat in het inkomen van artiesten op te vullen. De bedragen die artiesten met het streamen van hun songs verdienen zijn volgens Keep Music Alive “jammerlijk ontoereikend”.

Spotify betaalt artiesten en liedjesschrijvers minder dan een eurocent voor een gestreamde track. Het leeuwendeel van het geld gaat naar de grote platenmaatschappijen Universal, Sony en Warner Music. De platenlabels hebben in de achterliggende jaren niets aan hun verdienmodel voor artiesten gedaan. 

De beloningen zijn nog grotendeels gebaseerd op een systeem dat is bedacht toen labels veel kosten maakten vanwege de productie van geluidsdragers, zoals lp’s of cd’s. Nu die kosten veel lager uitvallen omdat er meer verdiend wordt met streamen, houden de labels toch het grootste deel van het geld dat wordt gegenereerd door verkoop- en streamingsites. Juist nu acht Keep Music Alive de tijd rijp om het hele verdienmodel in de muziekindustrie te veranderen.

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”