In Chinees-Indisch restaurant Royal Palace in Renesse werken robots.
Volledig scherm
In Chinees-Indisch restaurant Royal Palace in Renesse werken robots. © Ernesta Verburg

Robots zijn obers bij restaurant in Renesse

Kinderen kijken hun ogen uit en hun ouders stiekem ook. Bij Chinees restaurant Royal Palace in Renesse zijn voor het eerst robots aan de slag gegaan. Voor zover eigenaar Shaosong Hu weet, is het het eerste restaurant in Nederland dat twee robots in de bediening heeft, hoewel hij dat niet helemaal zeker weet. 

De robots zijn voor iedereen nog even wennen. Ze zijn nog niet volledig geprogrammeerd, maar als dat zover is dan kunnen ze door het hele restaurant rijden en aan iedere tafel komen om te serveren en af te ruimen. Ze bewegen door middel van sensoren en stoppen dan ook als ze iemand tegen komen. In hun hoofd zitten camera’s die de ruimte 360 graden rond verkennen. Zo kunnen ze zien dat borden leeg zijn en naar de tafel toe gaan. De gasten moeten dan wel zelf alles op het dienblad zetten of eraf pakken. 

Geen loonbelasting nodig

Op zaterdagavond is het zoals iedere week afgeladen vol in het restaurant. ,,Geen plekje meer te krijgen,” volgens Hu. ,,Het is ieder weekend zo druk en in de zomer iedere dag. Personeel is moeilijk te krijgen en voor deze robots hoef je ook nog eens geen loonbelasting te betalen.” In die zin is het dus niet alleen een mooie gadget, maar een slimme investering. De zoon van Hu, Leon, is druk in de weer met de tablet die de robots aanstuurt. ,,Het is nu nog even opletten of het goed gaat. Maar straks moet het helemaal automatisch gaan. Ze weten dan waar alle tafels staan. Je kunt tegen ze praten om ze opdrachten te laten uitvoeren en zij kunnen ook praten.” 

Vooruitstrevend

De gasten kijken hun ogen uit en de allerkleinste bezoekers vinden zo’n ‘grote pop’ maar wat interessant. Bezoekster Gerda de Jong uit Renesse is enthousiast. ,,Ik vind het heel origineel en vooruitstrevend om zoiets in te zetten in je restaurant. En voor de kinderen is dat toch helemaal geweldig? Die kijken hun ogen uit.”

  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?