Review: New Pokémon Snap is vermakelijk, maar niet veel meer dan dat
In New Pokémon Snap moet je monsters op de gevoelige plaat vastleggen. Dat is leuk, maar wordt snel een herhaling van zetten.
Dit is een ingekorte versie van het artikel. Het volledige verhaal lees je op Tweakers.
Over de populariteit van Pokémon valt niet te twisten. De Japanse Pocket Monsters zijn al sinds hun ‘geboorte’ in de jaren 90 niet meer weg te denken uit de wereld van popcult. Jaarlijks verschijnen nieuwe stukken speelgoed, games en ruilkaarten.
Pokémon Snap is een game die niet draait om het vangen van - en vechten met - Pokémon, maar om het fotograferen van de beestjes. De speler gaat op verschillende plaatsen in de spelwereld op expeditie om de meest uiteenlopende Pokémon op de foto te zetten.
In de oude game deed je dat in opdracht van professor Oak, die de foto’s nodig had voor zijn onderzoek. Dat idee is in de nieuwe titel, weinig verrassend, een op een gekopieerd. Je gaat op pad in een futuristisch vehikel genaamd de Neo-One, waarmee je als digitale fotograaf veilig bij Pokémon in de buurt kunt komen. Je bestuurt de Neo-One niet zelf. Elke expeditie verloopt namelijk volledig ‘on-rails’, het wagentje legt dus een bepaalde route af en komt automatisch bij een eindpunt.
Speurtocht
Dat klinkt allemaal een stuk makkelijker dan het is, niet in de laatste plaats omdat elke Pokémon in je plakboek vier niveaus heeft. Een foto wordt beoordeeld op allerlei aspecten en de beoordeling bepaalt in welke categorie, van een tot vier sterren, je foto terechtkomt. Je matigste kiekjes krijgen uiteraard een ster, uitstekende foto’s drie en foto’s die iets heel speciaals laten zien - en waarmee je in veel gevallen voldoet aan bepaalde opdrachten - maken aanspraak op een beoordeling met vier sterren.
Zo ben je even bezig om alle foto’s te verzamelen, ook omdat je de verschillende gebieden in het spel herhaaldelijk moet bezoeken. Per niveau dat je in een gebied hebt bereikt, zie je andere Pokémon of doen de Pokémon die er zijn andere dingen. Ook krijg je van professor Mirror af en toe wat nieuwe snufjes die nieuwe opties openen in gebieden waar je al eerder bent geweest.
New Pokémon Snap ontpopt zich op die manier tot een ware speurtocht waarbij je op zoek gaat naar de juiste Pokémon en naar dat ene moment waarop je exact het juiste plaatje kunt schieten.
New Pokemon Snap
De uitdaging om dat goed te doen wordt steeds groter naarmate je verder komt. In het begin is het vrij simpel. Je kent de meeste Pokémon immers nog niet, dus tussen je kiekjes zit altijd wel een bruikbare foto die punten oplevert. Het aanleveren van goed materiaal wordt mettertijd steeds belangrijker en ook steeds moeilijker.
Gelukkig kun je gebruikmaken van diverse hulpmiddelen. Met ‘fluffruit’ kun je Pokémon bijvoorbeeld lokken, of je maakt snel een foto wanneer een beestje het stuk fruit opeet. Met de fluit die je na enkele expedities tot je beschikking hebt, kun je de aandacht van Pokémon trekken en sommigen van de beestjes zullen zelfs gaan dansen als ze je muziek horen.
Saaie, lege gebieden
Het ritme van de game is daarmee duidelijk. Je begint in het basiskamp, kiest een plek uit om op expeditie te gaan, volgt de route van die expeditie terwijl je foto’s neemt, selecteert de foto’s die je inlevert, krijgt er beoordelingen voor, scoort ervaringspunten en speelt zo een hoger level van diezelfde wereld vrij, net als eventueel nog nieuw te openen gebieden.
De hamvraag is uiteraard: is dit leuk? Laten we eerlijk zijn, het is een nogal repetitief recept. Mede doordat je de gebieden steeds opnieuw moet doorzoeken, gaat de nieuwigheid er vrij snel af. Daarbij helpt het niet dat de gebieden er over het algemeen erg simpel uitzien. Zeker het woestijngebied is een omgeving die we anno 2021 gewoon lelijk mogen noemen.
Daar komt nog bij dat sommige gebieden weinig Pokémon bevatten. Als je daar op zoek moet, is New Pokémon Snap niet heel vermakelijk. Bovendien zou je soms graag willen dat je wagen wat sneller is omdat je op zoek bent naar een specifieke Pokémon of een voorwerp dat aan het einde van een route is te vinden. De mogelijkheid om te versnellen was in het originele Pokémon Snap een vrij te spelen extra feature, dus wellicht zijn we nog niet ver genoeg in het spel. Hoe dan ook zul je de optie in eerste instantie zeker missen.
New Pokemon Snap
Toch heeft New Pokémon Snap een bepaalde charme. In de eerste plaats slaagt de game er aardig in om goede foto’s daadwerkelijk van hoge scores te voorzien. Het spel analyseert bepaalde data, zoals hoe goed een Pokémon centraal in beeld staat, hoe groot het beestje is afgebeeld, wat zijn of haar pose is en of er nog andere Pokémon of een interessante achtergrond aanwezig zijn.
Uiteraard valt over smaak te twisten en krijgen goede foto’s soms matige ratings, maar het systeem werkt goed genoeg om mee te spelen. Ook is het fijn dat de game steeds feedback geeft, zodat je weet op welk punt je foto niet voldeed om een topscore in de wacht te slepen.
Leuke gewoontes
De Pokémon hebben daadwerkelijk leuke gewoontes die je kunt ontdekken. De ene Pokémon toont ze automatisch, een andere alleen als je er een bepaalde interactie mee hebt, maar er is genoeg te doen. Het is dus extra leuk om op zoek te gaan naar deze vaak zeldzame eigenschappen. Op dat vlak blijft de game lang boeien.
Het zoeken naar unieke momenten en Pokémon houdt New Pokémon Snap verrassend lang op de been. Meermaals dachten we er ‘nu wel klaar mee te zijn’ en telkens pakten we na verloop van tijd de Switch weer even op.
Je kunt je foto’s achteraf nog wat leuker maken door filters, stickers en kaders toe te voegen. Als je je foto’s al dan niet hebt opgeleukt kun je ervoor kiezen om ze te delen met andere spelers, die op hun beurt ook foto’s delen die jij af en toe te zien krijgt. Zo heeft New Pokémon Snap een sociaal randje, ook al is het beperkt.
Conclusie
New Pokémon Snap is vermakelijk en zeker de eerste uren valt er veel te ontdekken. Daarna leer je hoe je de Pokémon om je heen een beetje kunt manipuleren en waar je op moet letten. Dat is ook best een leuke fase. Toch valt op dat de game relatief snel repetitief wordt, met name omdat je vaak in dezelfde gebieden rondstruint, op zoek naar de juiste Pokémon.
Het soms wat lage tempo is niet bevorderlijk voor het spelplezier. Daar komt bij dat niet alle omgevingen even mooi en inspirerend zijn, al is de variatie wel een pluspunt.
De game slaagt er voldoende in om de speurder in je te kietelen, want de wil blijft aanwezig om de allerbeste foto’s te maken en de meest zeldzame Pokémon te vinden. Dan nog hebben we het idee dat er meer uit deze game was te halen en dat een prijskaartje van meer dan 50 euro nogal pittig is voor wat er wordt geboden.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoek je een nieuwe hobby? Zo kun je beginnen met gamen
Door de lockdown brengen we onze tijd voorlopig nog vooral thuis door. Een goed moment dus om met een nieuwe hobby te beginnen. Misschien kijk je al langer met interesse naar de almaar groeiende game-industrie en wil je best eens een spelletje spelen. Maar waar moet je beginnen? -
PREMIUM
Deze app is de Google Maps van de Jaarbeurs: 300.000 papieren plattegronden niet meer nodig
Eindeloos je weg zoeken op een grote beurs hoeft voortaan niet meer in de Jaarbeurs in Utrecht. Een vernuftig systeem bepaalt tot op een paar meter nauwkeurig waar een bezoeker staat en stippelt de route naar de bestemming uit. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Studenten leren over kunstmatige intelligentie in de praktijk: ‘A.I. rukt overal op’
Kunstmatige intelligentie, ofwel zelflerende software, is overal in opmars. Denk aan systemen die helpen bij het herkennen van tumoren en een algoritme dat waarschuwt waar een kademuur op instorten staat. De Hogeschool van Amsterdam ziet een gat in de markt en gaat studenten opleiden om ‘A.I.’ in de praktijk toe te passen.
-
Vrouwen verlaten vaak vroeg de techsector: wat kunnen bedrijven daaraan doen?
De Nederlandse techsector wordt gedomineerd door mannen: het aandeel van vrouwen in techberoepen is slechts 16 procent. Cijfers tonen aan dat steeds meer jonge vrouwen kiezen voor een technische opleiding, maar niet in de sector aan het werk blijven. Hoe valt dit tij te keren? -
PREMIUMmet video
Met een virtuele bustoer rijden door het Rome van 2000 jaar geleden
Een virtuele bustoer door de antieke binnenstad, in Rome kan het vanaf donderdag. Hobbelend over kasseien versmelten de echte monumenten buiten met virtuele 3D projecties binnen. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.