Review LG GX: Deze superdunne televisie is maar 2 centimeter dik
Als je een strak interieur hebt en daar een even strakke tv bij zoekt, is een dun scherm een must. Wij bekeken de gloednieuwe LG GX, een oledtelevisie die slechts 2 centimeter (!) dik is en makkelijk aan de muur bevestigd kan worden. Is het verder een goede televisie? We zochten het uit.
Om te beginnen: Televisies met een oledpaneel zijn altijd erg dun. Ze kunnen zo plat worden gemaakt doordat een oledscherm geen aparte backlight (verlichting aan de binnenkant van de tv) nodig heeft.
Het oledpaneel is ongeveer een millimeter dik; het is vooral de drager waarop het is bevestigd die bepaalt hoe diep de tv is. Zo had de eerste 55 inch-oled-tv van LG die in de Benelux werd verkocht, een dikte van slechts 4,5 millimeter. Tenminste, als je de kast onderaan met daarin de elektronica, aansluitingen en luidsprekers niet meerekende. Met de onderste behuizing erbij was deze tv ongeveer vier centimeter dikker.
In 2017 introduceerde LG met de W7 ‘Wallpaper’-tv de dunste televisie ooit. Het scherm was bij dat model slechts enkele millimeters dik, maar je was wel verplicht de meegeleverde soundbar te gebruiken, omdat daarin alle benodigde elektronica was ondergebracht.
Platste oled-televisie
Met de nieuwe G-serie heeft LG nu echt de platste oledtelevisie ooit geïntroduceerd, waarbij alles in een enkele behuizing is geïntegreerd. Het door ons geteste 65 inch-model is slechts twee centimeter dik en is met de meegeleverde muurbeugel strak tegen een muur te bevestigen. Het geheel ziet er hierdoor superstrak uit, zeker als je de mogelijkheid hebt om de kabels in de muur weg te werken.
De beeldkwaliteit is zoals we van oled gewend zijn: prachtige kleuren en zeer goede kijkhoeken. Dankzij de perfecte zwartweergave is het contrast enorm en doordat de (sub)pixels individueel uitgeschakeld kunnen worden, is ook het lokale contrast zeer groot. Daardoor zien beelden er scherper uit dan op lcd-televisies. Daar staat tegenover dat het glanzende scherm wat gevoeliger is voor reflecties en dat de maximale helderheid niet zo hoog is als bij de beste lcd-tv’s. Het liefst kijk je dus met niet al te veel omgevingslicht.
Ideaal voor gamers
De tv draait op webOS en dat vinden we nog altijd een van de prettigst werkende smart-tv-platforms. Ook de meegeleverde Magic Remote werkt erg prettig dankzij de bewegingsdetectie, de microfoon en het handige scrollwieltje. De voor gamers belangrijke inputlag behoort tot de beste van dit moment. Bovendien is de GX geschikt om beelden met variabele framerates weer te geven. Daarnaast kunnen 4k-beelden door de hdmi 2.1-aansluitingen met 120 beelden per seconde worden weergegeven, waardoor er voor fanatieke gamers niet veel meer te wensen overblijft.
Het geluid is verbazingwekkend goed als je bedenkt hoe plat deze televisie is. Het is een hele prestatie om zulke kleine luidsprekers zo overtuigend te laten klinken. Dat gezegd hebbende, is het geluid van televisies die wat dikker zijn vaak beter. Zo klinken bijvoorbeeld LG’s eigen CX-serie oleds een heel stuk beter, terwijl deze televisies, die over dezelfde specificaties beschikken, veel goedkoper zijn. Hiermee is de GX een televisie voor mensen die het uiterlijk zo belangrijk vinden dat ze bereid zijn in te leveren op het geluid en daar bovendien veel extra geld voor kunnen en willen betalen.
Pluspunten
Superplat design
Goed contrast
Goede kijkhoeken
Lage inputlag
Minpunten
Duurder dan dikkere tv’s
Kort netsnoer
Geen dts-geluid
Geen hdr10+
Cijfer: 8
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europees akkoord over strengere regels grote internetbedrijven
De EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het in de nacht van vrijdag op zaterdag eens geworden over definitieve, strengere wetgeving die de macht van grote internetbedrijven moet beperken en consumenten beter beschermen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Tv-ontvanger, soundbar, spelcomputer: zo bespaar je op je dagelijkse stroomverbruik
Het leven wordt de afgelopen tijd steeds duurder en veel mensen proberen geld te besparen. Je huis staat waarschijnlijk vol met elektrische apparaten: helpt het om die wat vaker uit te zetten? -
Kan de baas meelezen als je whatsappt op een werkcomputer?
Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen? -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Beeldtechnieken als oled, Qled en microled: maakt het echt zoveel verschil als je een nieuwe tv koopt?
Oled-tv’s van merken als LG, Philips en Sony zijn nu de standaard in televisieland, net als televisietoestellen onder Samsungs concurrerende Qled-beeldtechologie. En dan is er ook nog de opkomende beeldtechnologie microled. Hoe verhouden de concurrenten zich tegenover elkaar? En is microled echt de voorbode van de ‘tv van de toekomst’? -
Deze populaire smart-tv's passen ook nog eens goed bij je interieur
Televisies die écht opgaan in het decor van je woonkamer? Die dus niet alleen maar een lelijk zwart vlak zijn wanneer ze uitgeschakeld staan? Ze zijn er wel, maar vooral nog bedoeld door de zogenaamde early adopters, en dat merk je soms nog aan de dure prijskaartjes. Ze geven wél een goed beeld van hoe de televisiefabrikanten de toekomst van tv’s zien.