Volledig scherm
John de Mol. © REUTERS

Rechter vraagt John de Mol en Facebook om in gesprek te gaan

Talpa-oprichter John de Mol en Facebook gaan mogelijk alsnog met elkaar in gesprek om gezamenlijk nepadvertenties te bestrijden waarin naam en portret van De Mol worden misbruikt. Het gaat om advertenties op Facebook en Instagram voor bitcoinproducten, waar oplichters achter schuilgaan. 

Vandaag diende in Amsterdam een door De Mol aangespannen kort geding, waarin hij strenge maatregelen van Facebook eist. Aan het eind van een urenlange zitting vroeg de rechter beide partijen een poging te wagen onderling tot een vergelijk te komen.

De Mol en Facebook hebben tot 19 juni de tijd om te onderzoeken of dit lukt. Als dat het geval is, is de rechtszaak van de baan en komt er geen vonnis. Vinden partijen elkaar niet, dan zal de rechter na maximaal vier weken alsnog uitspraak doen.

De Mol eist van Facebook onder meer een filter, waardoor advertenties met zijn naam en beeltenis op Facebook en Instagram worden geblokkeerd. Volgens Facebook werkt zo'n filter niet.

Muur van onwelwillendheid

De Mol heeft al maanden geleden bij Facebook geklaagd over de nepadvertenties, waarin ook andere bekende Nederlanders ongewild opduiken. De mediamagnaat liep naar eigen zeggen ‘tegen een muur van onwelwillendheid aan’ en zag zich uiteindelijk genoodzaakt een gang naar de rechter te maken. De Mol was zelf niet in de rechtszaal aanwezig. Ook Facebook stuurde geen afvaardiging en liet zich door advocaten vertegenwoordigen.

Facebook zegt dat het er alles aan doet om zogeheten ‘scam-advertenties‘ te weren, maar dat het niet meer kan doen dan het nu al doet. De advertenties waarover De Mol heeft geklaagd zijn verwijderd, aldus de advocaten van Facebook. Volgens De Mol gebeurde dit vooral dankzij de inspanningen van een medewerkster van Facebook Nederland en vonden hij en andere BN’ers voor het overige nauwelijks of geen gehoor.