Overstappen van Android naar iPhone (of andersom) zonder dataverlies: zo doe je dat
Gefeliciteerd met je nieuwe smartphone! Overstappen van Android naar iOS (of andersom) is leuk en spannend, maar het kan ook stressvol zijn. Hoe neem je bijvoorbeeld agenda-afspraken, contacten en foto’s mee? En kun je ook WhatsAppgesprekken meeverhuizen? In dit artikel leggen we uit hoe je zonder dataverlies de overstap maakt.
Maak altijd een reservekopie
Een goed begin is het halve werk. Maak daarom een grondige reservekopie van je oude toestel. Deze back-up bevat persoonlijke instellingen, agenda-afspraken, foto’s en meer.
Dit begint op de iPhone bij de Instellingen-app. Tik op je naam bovenaan, kies ‘iCloud’ en selecteer ‘iCloud-reservekopie’. Druk vervolgens op ‘Maak nu reservekopie’ en wacht tot de reservekopie is afgerond. Android-bezitters drukken in de Instellingen-app op ‘Google’, ‘Back-up’ en dan ‘Nu back-up maken’.
Verder is het verstandig om het overstapproces met volle batterijen te beginnen, want je wil niet dat een van de smartphones halverwege energie tekortkomt en uitvalt. Nog beter: sluit beide toestellen aan op het stopcontact tijdens het overzetten.
Tot slot: zet de nieuwe telefoon aan, maar begin nog niet met instellen. Dit stappenplan werkt namelijk het best als het toestel vers uit de doos komt.
Van iOS naar Android
Wie van iOS naar Android overstapt, heeft de Switch to Android-app van Google nodig. Deze werkt heel simpel en kan onder meer contacten, foto’s en agenda’s kopiëren. Belangrijk: log op de Android-telefoon in met hetzelfde Google-account dat je op de iPhone gebruikt.
Check? Zet de Android-telefoon aan, tik op ‘Starten’ en maak verbinding met het wifi-netwerk. Geef aan dat je gegevens vanaf een iPhone wil kopiëren en koppel de twee telefoons met een usb-kabeltje. Je kunt ook draadloos bestanden overzetten, maar dit duurt langer.
Vervolgens is het tijd om te kiezen wat je meeverhuist. Denk aan persoonlijke instellingen, sms’jes en foto’s. Ook veel apps kunnen overgezet worden, mits er een Android-versie beschikbaar is. Zodra alles aangevinkt is, is het een kwestie van geduld hebben en wachten totdat het overzetten is voltooid.
Googles methode werkt met alle Android-telefoons, maar Samsung heeft ook zijn eigen overstap-app: Smart Switch. Deze doet in de kern precies hetzelfde, maar dan uitgebreider. Met Samsung Smart Switch kun je bijvoorbeeld ook audiobestanden, bladwijzers en zelfs wekkers overzetten. Ook is het mogelijk om direct WhatsAppgegevens over te zetten.
WhatsApp overzetten
Daarover gesproken: de Switch to Android-app kan ook WhatsApp-chats overzetten. Hiervoor moet je de twee toestellen via kabel (dus niet draadloos) met elkaar verbinden en in het instellingenmenu van WhatsApp op de iPhone voor ‘Verplaats chats naar Android’ kiezen. Deze optie staat onder het kopje ‘Chats’.
Scan – zodra hierom gevraagd wordt – de QR-code van de Android-telefoon met de iPhone-camera. Wacht nu totdat alle gesprekken en mediabestanden zijn overgezet.
Van Android naar iOS
Bewandel je de omgekeerde weg? Download dan de ‘Stap over op iOS’-app op de Android-telefoon.
Zet de iPhone aan en kies in het opstartmenu voor ‘Configureer handmatig’. Druk vervolgens op ‘Zet gegevens over van Android’ en open de zojuist gedownloade app op je Android-telefoon. Geef alle benodigde toestemmingen en vul hier de code in die de iPhone laat zien om de twee toestellen met elkaar te koppelen.
De Apple-telefoon maakt nu een tijdelijk wifinetwerk aan die gebruikt wordt om bestanden over te zetten. Kies nu welke data je wil overzetten, zoals contacten, foto’s en e-mailberichten.
Belangrijk: in dit menu (‘Gegevensoverdracht’) kun je ook direct WhatsAppgegevens overzetten. Er wordt dan een snelle back-up gemaakt, waarna je wordt uitgelogd bij de Android-versie van WhatsApp. Vervolgens is het een kwestie van de overdracht bevestigen en wachten tot het klaar is.
Afhankelijk van hoeveel gegevens je kopieert duurt dit proces enkele seconden tot aan tientallen minuten. Zodra de iPhone-laadbalk vol is kies je ‘Gereed’ op het Android-toestel. Doe vervolgens hetzelfde op de Apple-smartphone en klaar is Kees.
De puntjes op de i
Het zit er bijna op! Controleer eventjes of alle bestanden goed zijn gekopieerd. Open de agenda-app, struin door je berichten en check of er geen foto’s en/of video’s missen.
Ben je overgestapt van iOS naar Android? Zet dan eventueel iMessage uit op de oude iPhone. Op die manier gaan nieuwe sms’jes direct naar het Android-toestel.
Verder zul je na de overstap bij veel apps opnieuw moeten inloggen. Denk aan DigiD, eventuele extra e-mailaccounts, wachtwoord-apps (à 1Password of Bitwarden) en apps voor tweestapsverificatie (zoals Google Authenticator).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste smartphones van rond de 500 euro
Voor een nieuwe smartphone kun je dik duizend euro betalen, maar voor een paar honderd euro heb je ook een uitstekend apparaat. We zetten de beste middenklassers van het moment op een rij. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Musk zegt sorry tegen ontslagen medewerker die hij publiek belachelijk maakte: ‘Hij overweegt te blijven’
Elon Musk heeft excuses aangeboden aan een gehandicapte medewerker van Twitter die werd ontslagen nadat hij direct aan de topman had gevraagd of hij nog een baan had. Musk had onder meer gespot met de handicap van de man en zegt nu verkeerd ingelicht te zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Uren geen Teams, Outlook en Office 365 door storing Microsoft, ook problemen bij Nederlandse overheden
Microsoft kampte sinds vanmorgen ongeveer 08.00 uur met een flinke storing in de online diensten van Office 365. Wereldwijd konden bedrijven lastig opstarten en in Nederland hadden onder meer ook de Tweede Kamer en gemeenten er last van. Na 13.30 uur meldde het techbedrijf dat de problemen opgelost zouden moeten zijn.
-
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
WhatsApp is een begrip in Nederland. De chatapp van Meta is handig, bijna iedereen heeft wel een profiel en het is ook nog eens gratis. Toch is de veiligheid van de dienst nog wel eens in opspraak. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je WhatsAppaccount te beveiligen. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Medeoprichter Intel Gordon Moore (94), van ‘de Wet van Moore’ overleden
Gordon Moore, medeoprichter van de techreus Intel, is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore’s Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.