De PS4 is een van de bestverkopende consoles aller tijden.
Volledig scherm
De PS4 is een van de bestverkopende consoles aller tijden. © EPA

Opvolger PlayStation 4 krijgt officiële naam en lanceerdatum

De al eerder aangekondigde opvolger van de PlayStation 4 krijgt officieel de naam PlayStation 5 en wordt rond kerst 2020 verwacht. Dat meldt het Amerikaanse techmedium Wired in een interview met PlayStation-ontwerper Mark Cerny.

De langverwachte console werd eerder al aangekondigd door het Japanse bedrijf. De hardwarefabrikant zet vooral in op snellere laadtijden en mooiere beelden. Volgens Sony moet de volgende PlayStation uitblinken in een ‘immersive’ en ‘naadloze’ speelervaring, onder andere dankzij verbeterde prestaties en een opgeknapte clouddienst.

In het nieuwe interview wordt ook een boekje opengedaan over de controllers die de PlayStation 5 zal gaan gebruiken. De nieuwe versie heeft adaptive triggers. Dat zijn triggers waarvan de weerstand zich kan aanpassen aan situaties in games. Sony noemt als voorbeeld het schieten met een pijl en boog. Spelers zouden door de nieuwe knoppen daarbij de spanning van de boog moeten kunnen voelen. 

Een andere vernieuwing in de controller is het gebruik van haptische feedback in plaats van een reguliere trilmotor. Het verschil tussen de twee zit vooral in de nauwkeurigheid. Zo kan haptische feedback het gevoel van ‘aanrakingen’ simuleren. Word je bijvoorbeeld in het spel zachtjes aangeraakt, dan kan de controller een heel licht tikje geven.  

Volgens Wired levert dat overtuigende effecten op. In een demo met PlayStation VR-game Astro Bot Rescue Mission is het volgens de publicatie voelbaar op wat voor oppervlak het personage loopt. Een ondergrond van zand, modder of ijs voelt daardoor anders aan.

Snelheid

In een eerder getoonde demo nam de PlayStation 5 het op tegen de PlayStation 4 Pro, momenteel de duurste en krachtigste variant van de spelcomputer. En wat blijkt? De nieuwe console laadt bijna tien keer sneller. Waar de PlayStation 4 Pro nog 8,1 seconden laadtijd nodig heeft, speelt de PlayStation 5 het in amper 0,83 seconde klaar.

Veel andere details maakte Sony nog niet bekend. Het is niet duidelijk of er al een richtprijs is voor de PS5.