Op zoek naar een nieuwe hobby? Zo maak je de beste foto's met een smartphone
We zitten allemaal binnen. Tijd voor een nieuwe hobby. Leer eens fotograferen! Smartphonecamera’s hebben de afgelopen jaren enorme technologische vooruitgang geboekt. Maar hoe gebruik je die vernieuwingen het best om spectaculaire foto’s te maken?
Meervoudige camera’s, time of flight-dieptesensoren, allerlei vernieuwende features in de camera-app: moderne smartphones als de Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro, iPhone 11 Pro of OnePlus 8 Pro hebben een ingebouwde camera-opstelling die superieur is aan de smartphonecamera’s van nog maar een paar jaar geleden. De technologie heeft een enorme sprong gemaakt, maar wat kan je er concreet mee? Vier tips.
1. Werk focus en lichtblootstelling bij
Je eerste stap naar een spectaculaire smartphonefoto is het bijwerken van focus en blootstelling aan licht. Dat gaat bij de meeste camera-apps gewoon met een tikje op het scherm: raak een bepaalde zone in het beeld aan en de ‘laag’ waarop de objecten zich bevinden wordt scherpgesteld.
Voor de ‘exposure’ of lichtblootstelling wordt meestal met een schuifregelaartje in het beeld gewerkt. Er is geen echte standaard wat camera-apps betreft: iedere smartphonefabrikant heeft zijn eigen app met eigen accenten. Maar de snelle bijstelling van focus en lichtblootstelling, rechts op het scherm, is vrij universeel.
2. Gebruik natuurlijk licht
Smartphones hebben een ingebouwde flits, maar het is het best om die zo weinig mogelijk te gebruiken: de flits geeft een enorm vlak beeld. Maak zo goed mogelijk gebruik van natuurlijk licht bij dag. Zorg ervoor dat de persoon of het object dat je fotografeert van voren wordt belicht: wanneer de lichtbron achter de mens of het ding staat, creëer je een donker silhouet.
Wanneer je fotografeert in een donkere omgeving, is het gebruik van kunstlicht ook altijd aan te raden boven de flits. Zorg ervoor dat de persoon of het object dicht genoeg bij die lichtbron staat en dat hun gezicht goed belicht wordt (en niet van onderen, want dat geeft een akelig effect). Bij twijfel: neem een foto mét en zonder flits.
3. Hanteer de ‘regel van derden’
Dit is de basis van fotografie: plaats de persoon of het ding die/dat centraal moet staan in je beeld nooit het midden, want dat is dé manier om saaie foto’s te maken. Gebruik de bij fotografen bekende regel van derden: horizontaal en verticaal verdeel je je beeld in drie derden.
Je onderwerp komt het beste tot zijn recht wanneer het in het derde deel aan de linker- of rechterkant staat, of in het (meestal) onderste of (soms) bovenste derde. Dat geeft je foto’s ook een zekere dynamiek: wanneer je bijvoorbeeld iemand al wandelend fotografeert, geef je bij een omkadering aan de linkerkant van het beeld aan dat hij nog een hele weg af te leggen heeft, en wanneer hij aan de rechterkant van het beeld staat, suggereer je dat hij al heel wat kilometers gelopen heeft. Geen nood: bij de meeste camera-apps kan je gewoon een raster gebruiken als hulplijn.
4. Hou je smartphone stabiel
Veel moderne smartphones hebben optische beeldstabilisatie, maar het blijft een probleem: wanneer je je arm beweegt of bibbert, krijg je onscherpte in het beeld. Een statief of gimbal gebruiken voor een snel kiekje zit er meestal niet in, maar er zijn manieren om je smartphone op een natuurlijke manier stabiel te houden. Bijvoorbeeld door je elleboog ergens op te laten steunen of de arm waarmee je de foto maakt te stabiliseren tegen een muur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elon Musk pauzeert overname Twitter vanwege nepaccounts, maar wil het nog wel kopen
De Amerikaanse miljardair Elon Musk heeft de overname van Twitter tijdelijk gepauzeerd, maar wil het socialemediabedrijf nog wel steeds kopen. Dat zegt hij in een reeks tweets. Musk verwees naar een bericht over het aantal spamaccounts bij de dienst. Hij wil daar meer duidelijkheid over. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
PREMIUM
Trapt je vader, oma of vriendin in WhatsAppfraude? Test het!
Test je ouders, opa en oma, buurman, zus of vriend om te zien of zij in WhatsAppfraude trappen, om zo te waarschuwen voor oplichters. Dat is het idee achter de speciale website whatsappfraude.echt-nep.nl van verschillende gemeenten. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Disney zit Netflix op de hielen, streaming-oorlog in volle gang
Streamingdienst Disney+ heeft in het afgelopen kwartaal bijna 8 miljoen nieuwe abonnees binnengehaald. Daarmee ontkomt het onlineplatform van Disney aan de krimp waar concurrent Netflix door het einde van lockdowns mee kampt. Dat bedrijf meldde onlangs de eerste daling van het aantal abonnees sinds 2011.