Volledig scherm
Een Apple-winkel in Californië. © EPA

Ontslag voor Apple-techneut die pikante foto van klant naar zichzelf stuurde

De Amerikaanse Gloria Fuentes uit de plaats Bakersfield in Californië bracht vorige week haar iPhone naar een Apple-winkel om het kapotte scherm te laten vervangen. Uit voorzorg haalde ze er een aantal apps af, waaronder die voor sociale media en haar bankzaken. Dat de medewerker van de Apple Store het op haar foto's zou hebben voorzien, had ze niet kunnen bevroeden.

Quote

Ik wilde het wel uitschreeu­wen toen ik het bericht opende

Gloria Fuentes

‘Ik was nog van plan om al mijn foto's te verwijderen, maar vergat dat omdat ik een sms’je kreeg dat mijn afspraak was vervroegd. Ik moest me dus haasten’, schrijft Fuentes op Facebook. Bij aankomst overhandigde ze haar defecte toestel aan de techneut, die er voortvarend mee aan de slag ging. Althans, zo leek het. Het viel haar al snel op dat de reparateur ‘behoorlijk de tijd nam’ voor het herstel.

‘Ik had er niet echt bedenkingen bij, omdat ik dacht dat hij gewoon zijn werk deed.’ Ook toen de man twee keer om haar wachtwoord vroeg, gingen er bij Gloria geen belletjes rinkelen. ‘Ik had het idee dat hij mijn verzekeringsgegevens wilde bekijken of zoiets, en dacht er op dat moment niets van’, zegt ze in haar bericht. Toen het elektronische kleinood van een nieuw display was voorzien, reed ze naar huis.

Persoonlijk kiekje verstuurd

Eenmaal thuis bleken haar aanvankelijke bedenkingen gegrond. Toen de vrouw haar telefoon aanzette, zag ze een berichtje dat naar een onbekend nummer was gestuurd. De inhoud van het bericht, deed haar gruwelen. De Apple-man was door haar foto's heen gegaan en had een wel heel persoonlijk kiekje naar zichzelf gestuurd. ‘Toen ik dat zag, heb ik heel lang gehuild. Ik kan niet uitdrukken hoe walgelijk ik het vond. Ik wilde het wel uitschreeuwen toen ik het bericht opende.’

De pikante foto had Gloria ruim een jaar eerder gemaakt voor haar vriend, vertelt ze. ‘Deze gozer is door mijn fotogalerij gegaan en heeft zichzelf een van mijn extreem intieme foto’s toegestuurd. De foto die ik voor mijn vriend maakte, bevatte ook mijn geolocatie, dus nu weet hij ook nog waar ik woon!’ 

Stiekeme werknemer ontslagen

Fuentes ging na de pijnlijke ontdekking op hoge poten terug naar de winkel, waar de manager haar beloofde ‘erin te duiken’. Ze confronteerde zelf de stiekeme medewerker, die wel toegaf dat het nummer van hem was, maar geen idee zei te hebben hoe het bericht verstuurd was, meldt The Washington Post. Apple liet het er niet bij zitten en gaf de man direct de zak. 

,,Apple is direct een intern onderzoek gestart en we zijn dankbaar dat deze zorgelijke situatie is gemeld’’, laat het bedrijf aan de krant weten. ,,We hebben vastgesteld dat de werknemer de strikte privacyregels, waaraan iedereen wordt gehouden, heeft overtreden. Hij werkt niet langer voor ons bedrijf.’’ Gloria laat in haar Facebookbericht weten een klacht bij de politie tegen de vrijpostige man te zullen indienen. 

Fuentes hoopt dat anderen lering zullen trekken uit haar pijnlijke ervaring. ‘Ik deel dit omdat iPhones onder jongeren een must-have zijn en ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die dit is overkomen’, klinkt het. ‘Wat als hij dit bij iemands tienerdochter heeft gedaan, of bij om het even welke vrouw dan ook! Ik heb geen idee of hij alleen de foto heeft verstuurd die hij is vergeten te wissen en wat hij ermee van plan is!’

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.