Nieuwe tv kopen op Black Friday? Op deze specificaties moet je goed letten
Als je een nieuwe televisie gaat kopen heb je tegenwoordige veel keuze. Vooral het type scherm dat je aanschaft kan veel verschil uitmaken. Hieronder zetten we huidige technische termen helder voor je uiteen.
Trends in de tv-wereld komen en gaan. Ging de discussie vroeger over of een plasma-tv of een lcd-tv beter was, nu gaat het veelal over oled versus led. Samsung maakt het er met haar eigen qled-televisies qua naamgeving in ieder geval niet overzichtelijker op en dan zijn er die roepen dat microled dé toekomst van televisiekijken wordt. Wie heeft er gelijk?
Als je op het punt staat om een nieuwe televisie aan te schaffen is vooral belangrijk dat je een aantal zaken voor jezelf laat meewegen. Wat is je budget, of anders gezegd: hoeveel geld wil je aan een tv uitgeven? Wat voor type kijker ben je? Hou je bijvoorbeeld van sportwedstrijden of kijk je liever films? Kijk je veel, af en toe of heel weinig? Die kenmerken zullen voor een groot deel mede bepalen welke techniek je het best kunt kiezen.
Led
Led-technologie komt voort uit de lcd-technologie van weleer en maakt gebruik van vloeibare lcd-kristallen die licht doorlaten en tegenhouden, in combinatie met microscopische kleurfilters. Verschil met de lcd-tv’s van vroeger is dat lcd gebruikt maakt van lichtdiodes. Die techniek is energiezuiniger, neemt minder ruimte in (waardoor tv’s veel dunner zijn) en dat zorgt voor heldere beelden.
Het voordeel van led-tv’s is dat ze ook overdag mooi en helder beeld produceren. Ideaal dus als je bijvoorbeeld overdag televisie wilt kijken, omdat je Formule 1 volgt. Bovendien zijn led-tv’s in de regel goedkoper dan oled-tv’s en hebben ze minder last van reflectie.
Oled
De techniek achter oled is fundamenteel anders en gebruikt geen achtergrondverlichting om licht te produceren. De pixels zelf - de miljoenen kleine puntjes waaruit het beeld is opgebouwd - geven zelf licht af. Een van de belangrijkste factoren voor beeldkwaliteit is het zwartniveau. Oled-tv’s kunnen ongebruikte pixels volledig uitschakelen, voor een zeer diep contrast. Zelfs de duurste tv's met qled of led laten altijd wat licht door, wat per definitie leidt tot subtiele wazige, grauwere zwartniveaus rond heldere delen.
Film- en gameliefhebbers zijn fan van oled, omdat daarbij zwarte beelden en contrast erg belangrijk zijn. Ook is de kijkhoek bij oled-tv’s over het algemeen beter bij dan bij led-tv’s.
Tekst gaat verder onder de prijsvergelijker.
Qled
Samsung heeft qled groot gemaakt en lange tijd was het een exclusieve techniek van deze elektronicafabrikant. Inmiddels zijn er ook andere fabrikanten die van qled gebruikmaken, maar Samsung blijft de bekendste.
Deze schermen maken gebruik van quantum dots; microscopisch kleine moleculen die, wanneer ze door licht worden geraakt, hun eigen verschillend gekleurde licht uitstralen. Hierdoor krijg je zeer gedetailleerde kleuren en de helderheid die je ook bij een goede led-tv ziet. Echter, waar led-tv’s het af moeten leggen qua diepe zwartwaarden, komen de qled-tv’s behoorlijk dicht in de buurt van het zwart van oled-tv’s.
Microled
De nieuwste techniek in tv-land is microled. Schermen met deze techniek maken gebruik van led’s die zo klein zijn dat ze als individuele pixels kunnen functioneren. En een pixel die zijn eigen lichtbron is, heeft geen achtergrondverlichting nodig. Dit betekent dat schermen nog slanker kunnen zijn en beelden over de hele linie beter worden gecontroleerd. Grotere kleurgetrouwheid, heel veel contrast en verhoogde helderheid liggen hiermee in het verschiet.
Een ander voordeel: microled gebruikt geen organische componenten, dus het aantasten van beeldprestaties zoals soms bij oled kan gebeuren, is niet aan de orde bij microled. Microled lijkt dus vooralsnog de allerbeste techniek in huis te hebben, en daarmee de techniek van de toekomst, maar deze schermen zijn momenteel nog heel erg duur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Hier moet je op letten bij het kopen van een universele afstandsbediening
Hoe voorkom je complete chaos op je bijzettafel met al die afstandsbedieningen van je apparaten? Let op deze zaken als je een universele afstandsbediening koopt. -
Presentatie maken zonder PowerPoint? Deze alternatieven zijn de moeite waard
PowerPoint was jarenlang hét programma voor het maken van presentaties voor opdrachten en vergaderingen. Inmiddels zijn er veel alternatieven voor de software van Microsoft. Deze online tools kun je overwegen als alternatief voor PowerPoint. -
Squid Game van de troon gestoten: waar gaat de nieuwe Netflix-hit Arcane over?
In tientallen landen is Netflix-serie Squid Game niet langer de meest bekeken serie op het streamingplatform. De wereldwijde hit is van de troon gestoten door Arcane, een animatieserie die is gebaseerd op een van de grootste games op aarde.
-
Moet je bluetooth altijd aan laten staan op je telefoon?
Wearables zoals smartwatches en draadloze koptelefoons zijn standaard accessoires in het leven van smartphonegebruikers. Veel van deze apparaten werken via bluetooth, waarbij het vrijwel altijd noodzakelijk lijkt om bluetooth aan te hebben staan op je smartphone. Is dat wel goed voor je telefoon? -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Elon Musk tijdens rechtszaak: ‘Dat ik tweet, betekent niet dat mensen mij geloven’
De invloed van de tweet die Elon Musk in 2018 stuurde over het van de beurs halen van de elektrische-autofabrikant Tesla moet niet worden overschat. Dat zei Musk vrijdag in de rechtszaal in San Francisco tegen de juryleden die zich buigen over de vraag of de Tesla-topman met zijn tweet fraude heeft gepleegd en beleggers heeft benadeeld. ,,Alleen omdat ik ergens over tweet, wil niet zeggen dat mensen het geloven of er naar handelen”, zei Musk.