Nederlands design Urban Sun doodt coronavirus: ‘Voor het welzijn van de mensheid’
Met het innovatieve designproject Urban Sun wil de Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde het mogelijk maken om mensen in een virusvrije ruimte samen te brengen. ,,De eerste Urban Sun ruimt het coronavirus in openbare ruimtes op", deelt Studio Roosegaarde in een bericht op Twitter. ,,Hiermee draagt het bij aan het welzijn van de mensheid.”
De lichtinstallatie is volgens Roosegaarde geïnspireerd door wetenschappers die hebben bewezen dat 99,9 procent van het coronavirus kan worden vernietigd met uv-c-licht dat een golflengte van 222 nanometer (nm) heeft. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd op Nature.com.
Door middel van wetenschap en design willen we de wereld om ons heen verbeteren
Voor het doden van virussen en bacteriën, in bijvoorbeeld ziekenhuizen, wordt over het algemeen licht met een golflengte van 254 nanometer ingezet. Omdat deze golflengte schadelijk is voor de huid en ogen, wordt dit licht enkel gebruikt als niemand zich in de ruimte bevindt. Licht met een golflengte van 222 nanometer is daarentegen niet schadelijk voor de gezondheid en kan wel ingezet worden wanneer mensen in dezelfde kamer als de lichtinstallatie zijn.
Veiligere sociale ontmoetingen
Licht kan er volgens Roosegaarde dus voor zorgen dat mensen weer bij elkaar kunnen komen tijdens de pandemie. ,,Ik vind het ontzettend belangrijk dat er weer een manier komt om elkaar in de armen te sluiten”, zegt de Nederlander. ,,Door middel van wetenschap en design willen we de wereld om ons heen verbeteren.”
Voor het project heeft hij de handen ineen geslagen met andere partijen. ,,We hebben met een team van ontwerpers, ingenieurs en experts gewerkt aan deze eerste Urban Sun", vertelt Roosegaarde. ,,Met de Urban Sun kunnen we voor veiligere sociale ontmoetingen zorgen in openbare ruimtes. Wij zijn de architecten van ons nieuwe normaal.”
Studio Roosegaarde wilde verder nog geen commentaar geven op het project en kon nog niet bevestigen waar en wanneer de lichtinstallatie voor het eerst in gebruik wordt genomen. Meer informatie wordt begin volgend jaar bekend gemaakt.
Lees verder onder de tweet
Innovatieve kunst
Roosegaarde staat bekend om zijn innovatieve kunstwerken. Zo ontwierp hij een Smog Free Tower van zeven meter hoog, waarmee luchtvervuiling uit de lucht gehaald kan worden. ,,Echte schoonheid is geen Louis Vuitton-tas of een Ferrari, maar schone lucht en energie", zei Roosegaarde eerder over het project. Inmiddels heeft hij ook een Smog Free Bicycle ontworpen, die vervuilde lucht opneemt en schone lucht ‘uitstoot’.
Andere projecten van de kunstenaar zijn onder meer Windvogel, vliegers die groene energie opwekken, en het Van Gogh Path, een lichtgevend fietspad dat is geïnspireerd op Van Gogh's Sterrennacht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Deze gegevens verzamelt jouw telefoon over waar je bent
‘Wil je je locatiegegevens delen?’ Maak je regelmatig gebruik van een smartphone, dan zul je die vraag weleens gezien hebben. Maar wat weet je telefoon eigenlijk over waar je bent, en hoe kun je er voor zorgen dat er zo min mogelijk van jouw informatie gebruikt wordt? -
Drie tips om je oude tablet een tweede leven te geven
Zo’n tablet is in eerste instantie hartstikke handig, maar ze worden ook langzamer naarmate ze ouder worden en zwaardere software moet gebruiken. Maar geen paniek: zelfs dan zijn er nieuwe bestemmingen voor je gadget te verzinnen. We zetten er drie op een rij. -
Voor het eerst in 44 jaar maanstenen op aarde: ‘We verkennen de waarheid van het universum’
De Chinese maanlander Chang’e 5 is teruggekeerd op aarde. Het vaartuig landde woensdagavond Nederlandse tijd in China. Chang’e 5 verzamelde eerder deze maand stenen en gruis van het oppervlak van de maan. Hiermee bereidt China zich voor op toekomstige ruimtemissies. Dit vertelt topfunctionaris van het Chinese Lunar Exploration Program, Wu Yanhua, vandaag.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Na chaos CL-finale hoopt Franse regering bij Spelen in Parijs op videobewaking met kunstmatige intelligentie
Met de chaos rond de Champions League-finale in Parijs nog vers in het geheugen, hoopt de Franse regering voor de komende Olympische Spelen in diezelfde stad op videobewaking met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De Franse Senaat nam het voorstel dinsdag aan, maar tegenstanders vrezen een ‘Trojaans paard’ dat na de Spelen niet meer zal verdwijnen en de fundamentele rechten van burgers verder aantast. -
Tien Amerikaanse staten slepen Google voor de rechter vanwege ‘illegale deal met Facebook’
Google is zijn boekje te buiten gegaan in een vergaande samenwerkingsdeal met Facebook. Met die beschuldiging zijn tien Amerikaanse staten gekomen, waaronder Texas. Ze sleepten Google woensdag voor de rechter vanwege vermeend machtsmisbruik met zijn reclamediensten.