Nederlanders bouwen digitale tolk voor Oekraïners: ‘Microsoft sponsort een bedrag met zes cijfers’
Wat doe je als je twee Oekraïense gezinnen opvangt, maar ontdekt dat ze nauwelijks Engels spreken en je geen geschikte vertaalapp kunt vinden? Als je Siebrand Dijkstra heet en de baas bent van een softwarebedrijf, laat je je eigen team in twee weken tijd een webtolk uit de grond stampen: Pryvit.
Pryvit, het woord voor ‘hoi, hoe gaat het’, kent Siebrand Dijkstra nog wel, maar om de conversatie met twee opgevangen Oekraïense families aan de gang te houden heb je echt een grotere woordenschat nodig. De bestaande vertaalhulpjes voor smartphones waren óf de taal niet machtig, of niet gebruiksvriendelijk genoeg naar Dijkstra’s zin.
Dus wat doen je dan? De ondernemer, die ooit aan de basis stond van het onderwijssoftwarepakket Magister, verwelkomde op donderdag een Oekraïens gezin en zette op vrijdag zijn team aan het programmeerwerk. Het resultaat werd deze week geïntroduceerd: geen app, maar een webapplicatie die je gewoon in je browser kunt draaien: pryv.it.
Daarmee kun je Nederlands tegen je telefoon spreken en hoort de ontvanger het in het Oekraïens vertaald terug, en vice versa. Bijkomende voordelen: er hoeft niets te worden gedownload, dankzij de anonimiteit is de privacy gewaarborgd én het is gratis.
Microsoft
De talenknobbel van pryv.it draait op de talenknobbel van Microsoft. Het bedrijf hoefde niet lang na te denken over Dijkstra’s verzoek om de diensten af te mogen nemen en doet aan serieuze sponsoring. ,,Dan heb je het al snel over een getal van zes cijfers”, aldus Dijkstra.
Daardoor kan de ondernemer de virtuele tolk op dit moment gratis aanbieden. Microsoft neemt het cloud- en servergedeelte voor zijn rekening, Dijkstra de ontwikkelkosten. Het is uiteraard onduidelijk hoe lang de oorlog en de vluchtelingenopvang nog duren, maar op termijn hopen ze dat de Nederlandse overheid ook aanhaakt bij dit initiatief.
Dan heb je het al snel over een getal van zes cijfers
QR-code
Met de app is een gesprekje opzetten tussen Oekraïense gasten en het Nederlandse gastgezin een kwestie van simpelweg een QR-code uitwisselen. Daarna kan elke deelnemer (tot maximaal vijftien deelnemers) in zijn moedertaal tegen de smartphone praten en elkaar gewoon verstaan. In real time, zonder dat je met handen en voeten moet praten of moet hopen dat de boodschap in het gebrekkige Engels wel goed overkomt.
Dijkstra bracht in Friesland twee gevluchte gezinnen onder. Voor de vrouw en de negenjarige dochter van een ex-collega, die zelf in Kiev moest achterblijven, vond hij onderdak in het boothuis van vrienden. Voor een moeder uit Boetsja met een zesjarige en een baby van een maand oud en haar schoonzus werd een huis in Grou gehuurd. ,,Overdag bouwden we aan onze tool, en elke avond gingen we naar ze ze toe om de software in de praktijk te testen.”
Gemeentehuis
De praktijktests gebeurden niet alleen bij mensen thuis. Zo konden Oekraïners - met de testversie - op het gemeentehuis eigenhandig een Burgerservicenummer aanvragen en verliep ook een intakegesprek tussen een schooldirecteur en een Oekraïense moeder via de smartphone op tafel.
Dijkstra: ,,We namen Angelina van 6 mee naar een springkussen in de buurt. Door de taalbarrière voel je je dan gedegradeerd tot een veredelde chauffeur. Dankzij ons tooltje kon ik toch een gesprek hebben met die meid. ‘Vond je het leuk, Angelina?’ ‘Ik zie dat je gevallen bent, doet het nog pijn?’ en ‘Zou je nog een volgende keer willen?’”
Dankzij ons tooltje kon ik toch een gesprek hebben met die meid
,,Fantastisch dat de techniek zo’n interactie mogelijk maakt. Dat je niet moeizaam woordje voor woordje met Google Translate zit te zoeken, maar dat je gewoon direct echt een dialoog hebt”, glundert Dijkstra.
Niet foutloos
De achterliggende spraakherkenning en uitspraak is indrukwekkend, maar helemaal foutloos is de technologie nog niet. Toen de baby - net een dag voor het uitbreken van de oorlog geboren - de hik had en Dijkstra vroeg of hij een boertje deed, werd dat: ,,Did he do a little farmer?” tot hilariteit over en weer. De applicatie kan een enorme hulp zijn, maar de Oekraïense moeders hebben zich ondertussen ook op Nederlandse leerboeken gestort.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo stel je de donkere modus in op je smartphone en je favoriete apps
In vrijwel alle veelgebruikte smartphone-apps kun je wisselen tussen een lichte en een donkere modus. Meestal is het lichte thema standaard ingeschakeld, maar het is gemakkelijk in te ruilen voor een donker uiterlijk. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Zo bespaar je op het stroomverbruik van je televisie
Nu de energieprijzen blijven stijgen en het leven sowieso een stukje duurder wordt, kijken veel mensen kritisch naar hun energieverbruik. Die tv die de hele dag aanstaat, valt daar nog wat op te besparen? -
Review
Deze gadget laat zien hoeveel stroom en gas je op dit moment verbruikt
Met de stijgende prijzen kijken we steeds meer naar ons dagelijkse energieverbruik. Vaak kan dat via een app van je provider, maar met een speciaal apparaatje kun je het verstoken van stroom en gas ook tot in de kleinste details bekijken met een eigen app. -
Review
Deze experimentele webbrowser wil veranderen hoe je het internet gebruikt
Een groep Facebook-alumni wil veranderen hoe we het internet bezoeken. Hun nieuwe webbrowser Arc belooft een einde te maken aan de eindeloze hoeveelheid miniscule tabbladen die boven in het scherm van je computer leven.
-
Met deze gadgets raakt je koffer niet kwijt op Schiphol
Ik ga op reis en neem mee: een locatietracker. Dat gadget blijkt de ideale reisgezel in tijden van kofferchaos en vermiste bagage. Al is het maar vanwege de gemoedsrust dat je weet dat jouw spullen op dezelfde vlucht zitten als jij. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben?