Minister-president Benjamin Netanyahu
Volledig scherm
Minister-president Benjamin Netanyahu © EPA

Miljoenen Israëlische stemmers slachtoffer van datalek in verkiezingsapp

Alle Israëlische stemgerechtigden zijn slachtoffer geworden van een grootschalig datalek in een app die werd gebruikt voor de aanstaande verkiezingen in het land. De privégegevens van 6,5 miljoen burgers liggen op straat.

Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz. Het ging mis in de app Elector, die gebruikt wordt door minister-president Netanyahu en zijn Likud-partij. De app wordt vooral ingezet om burgers naar de stembussen te krijgen tijdens de verkiezingen, die over drie weken zullen plaatsvinden. 

Bij het lek zijn onder meer de volledige namen, adressen en identiteitskaartnummers van alle Israëlische stemgerechtigden op straat terecht gekomen. Het ging mis op de voorpagina van de website van de app. Gebruikers konden met een klik op de rechtermuisknop kiezen voor ‘bekijk bron’, waar vervolgens de gebruikersnamen en wachtwoorden van de websitebeheerders te zien waren. Met deze gegevens kon er gemakkelijk worden ingelogd in het stemregister van Elector. 

Hoeveel mensen het lek actief hebben misbruikt is niet duidelijk, schrijft de krant. De Israëlische privacywaakhond is op de hoogte van het lek, maar heeft nog geen formeel onderzoek aangekondigd. 

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.