Met een nieuwe smartphone 2022 in: dit zijn de beste modellen van maximaal 200 euro
Een smartphone hoeft geen enorme investering te zijn. We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste toestellen van hooguit 200 euro op een rij.
Lees de volledige vergelijking op Tweakers.
Je zou misschien verwachten dat een basismodel niet zo veel kan, maar toch vind je ook in de prijsklasse tussen 100 en 200 euro al toestellen met een lekker scherp full-hd-scherm, verschillende camera’s, grote accu’s en zelfs 5G-ondersteuning.
Fabrikanten moeten voor dit geld harde keuzes maken en dat betekent vaak dat een luxer onderdeel op het ene vlak elders een besparing met zich meebrengt, zeker in het goedkopere deel van deze categorie. Welke concessies jij wilt doen, is natuurlijk aan jou. Houd er ook rekening mee dat fabrikanten in deze prijsklasse soms besparen op voorzieningen die op duurdere modellen standaard zijn, bijvoorbeeld NFC (Near Field Communication, een manier om op korte afstand informatie over te brengen tussen twee smartphones) of een kompas.
Budgetsmartphones maken dezer dagen geen grote stappen qua verbetering van functies en dat lijkt voorlopig zo te blijven. Wat je nu kunt kopen voor minder dan 200 euro, heeft over het algemeen minder goede specificaties dan driekwart jaar geleden. Interessante toestellen zijn soms slecht verkrijgbaar of alleen in een bepaalde kleur of configuratie, dus je zult ook een beetje moeten zoeken.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro
De Xiaomi Redmi Note 9 Pro is nogal een oudje aan het worden, maar is nu wel gunstig geprijsd. Net als de Redmi 9T is hij voorzien van eigenschappen die je in dit segment meestal niet tegenkomt. Denk aan een full-hd-scherm waar de concurrentie vaak een lagere resolutie heeft, een relatief snelle Snapdragon-processor en een camerasysteem met 64-megapixelhoofdcamera en een ultragroothoekcamera, die elders vaker ontbreekt.
De mooie glazen behuizing bevat ook nog een ruime 128GB opslag. Jammer is het gebrek aan stereoluidsprekers, maar wel aanwezig zijn NFC en een infraroodblaster. De MIUI-software is niet onze favoriet, bijvoorbeeld vanwege de ingebouwde advertenties en de soms onoverzichtelijke brij aan keuzemogelijkheden, maar de eerste kun je uitzetten en met de tweede kunnen we leven, gezien de prijs van het toestel.
Oppo A53s
Stel je vooral prijs op een zeer lange accuduur? Dan is de Oppo A53s misschien iets voor je. In onze accutests is het een van de best scorende modellen. Dat terwijl de accu met 5000mAh zeker niet klein is, maar ook niet tot de grootste behoort.
De processor van de Oppo A53s is niet bepaald high-end te noemen. Tegelijk biedt het beeldscherm wel een hoge ververssnelheid van 90 beeldjes per seconde, waar beide andere aanraders op 60 blijven steken. Bovendien is de helderheid voor een toestel van dit bedrag behoorlijk hoog, waar de afleesbaarheid bij veel zonlicht bij andere modellen weleens een probleem kan vormen.
Oppo heeft niet bespaard op stevig glas voor het scherm, stereoluidsprekers en een NFC-antenne. De ColorOS-software heeft een heel ander uiterlijk dan stock-Android. Pas later in 2022 volgt de Android 12-update, maar het is in ieder geval fijn dát hij komt.
Motorola Moto e20
Ben je op zoek naar een zeer betaalbaar alternatief, dan verdient de nieuwe Moto e20 een plek op je shortlist. Hij kost bij grote aanbieders nu al minder dan 100 euro. Allicht koop je daarvoor een nogal simpel apparaat, zelfs in vergelijking met andere toestellen in dit prijssegment, waar een paar tientjes meer een groot verschil maken.
De Moto e20 draait Android Go, een speciale, lichte versie van het OS voor budgettelefoons. Motorola heeft niet te veel tierelantijnen toegevoegd aan de interface. Zodoende worden de basale processor, het kleine werkgeheugen en de weinige opslag niet te veel belast.
De camera is een simpel 13-megapixelexemplaar, het scherm had helderder gekund, maar de kleurweergave is wel erg goed. De accuduur is nogal wisselend en in sommige gevallen best kort. Dat is het voornaamste nadeel van dit toestel. Wel heeft de e20 een waterafstotende coating en een vingerafdrukscanner, zeer praktische extraatjes die zeker niet standaard zijn voor dit bedrag. Let erop dat deze smartphone geen NFC heeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Dit zijn ze: de 7 beste smartphones van het jaar
Ook het voorbije jaar zijn we massaal smartphones blijven kopen. Daar heeft onder meer het Covid Safe Ticket heel wat mee te maken. Zo weet tech-expert bij Hardware.info Frank Everaardt. Hij geeft in dit overzicht de beste smartphones van 2021 mee, opgedeeld in zeven verschillende categorieën: van de snelste tot de stevigste en alles daartussen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
VS loven beloning tot 10 miljoen dollar uit voor aanhouding Russische NotPetya-hackers
Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een beloning tot 10 miljoen dollar (bijna 9,4 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van zes beruchte Russische hackers. Deze zouden in opdracht van de Russische militaire inlichtingendienst (GROe) onder meer de gijzelsoftware NotPetya hebben verspreid.
-
Dit waren de smartphonetrends van 2021 (en dit staat ons volgend jaar te wachten)
Van de sinterklaasviering tot de oliebollen: we luiden het oude jaar uit met bekende tradities. Zo ook de jaarlijkse samenvatting van wat dit jaar ons aan smartphones bracht – en de vooruitblik op wat er komen gaat. -
Universele lader tablet en smartphone eind 2026 realiteit
De universele lader voor smartphones, tablets, digitale camera’s en een reeks aanverwante elektronica is een stap dichterbij. Het Europarlement is klaar voor onderhandelingen met de lidstaten en wil de eenheidslader uiterlijk eind 2026 op de markt. -
‘SpaceX kocht beschuldigingen over seksueel wangedrag Elon Musk af’
Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in 2018 een kwart miljoen dollar (236.000 euro) betaald aan een stewardess die eigenaar en multimiljardair Elon Musk beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag. Musk zou de vrouw tijdens een vlucht hebben betast en zijn penis hebben laten zien, schrijft nieuwssite Insider op basis van documenten en gesprekken met indirect betrokkenen. Hij zou de vrouw ook een paard hebben beloofd in ruil voor een erotische massage.