Met een e-reader op vakantie? Hier moet je op letten
Wie tijdens de vakantie veel boeken wil lezen, hoeft allang geen stapel boeken meer in de auto te stoppen. Slechts één e-reader vol met je geplande leeskost is genoeg. Als je overweegt er één te halen, zijn hier vijf dingen om op te letten bij de aankoop.
1. Scherm
Er zijn niet heel veel e-readers meer op de markt met een kleurenscherm, en dat heeft zo zijn reden: het scherm van een e-reader is erop gebouwd om je ogen zo weinig mogelijk te belasten. Dat werkt via de technologie ‘E-Ink’: de letters vormen zich op het scherm alsof ze er in inkt op zijn gedrukt. Een belangrijk voordeel van E-Ink is ook dat het scherm nog leesbaar is in direct (zon)licht.
Net zoals bij andere schermen betekent een hogere resolutie ook een betere leesbaarheid. Die resolutie wordt uitgedrukt in ‘dots per inch’, beeldpunten per inch dus. Een goeie standaard is 300 dpi. De betere e-readers hebben wel een achterverlichting of backlight, maar die is een pak minder fel dan bij een tablet of een smartphone.
Dat zuinige monochrome scherm maakt ook dat de batterij van het toestel lang meegaat op één lading. Batterijduur is daarom geen element waarop je hoeft te letten bij de aankoop.
2 - Omvang en gewicht
Ook niet onbelangrijk is de omvang en het gewicht van een e-reader. De betere hebben een gewicht dat niet hoger is dan 200 gram. Wel zijn er heel wat verschillende mogelijkheden qua omvang, maar de meeste e-readers hebben zo ongeveer de grootte van een papieren boek in A5-formaat (14,8 cm x 21 cm).
Ook zijn er bepaalde toestellen met één bredere schermrand, zoals de Kobo Libra H2O. Zo kan je hem makkelijk vasthouden met één hand terwijl je leest.
3 - Opslag
De belangrijkste reden om een e-reader aan te schaffen: op een toestel dat maar net iets meer weegt dan één papieren boek, kun je een boekenkast van zo’n achthonderd boeken kwijt. Als je tenminste een toestel met 8 gigabyte opslaggeheugen – tegenwoordig zo’n beetje de standaard – koopt. Er bestaan er met een veelvoud aan dat geheugen, maar dan moet je wel een héél uitgebreide collectie boeken hebben.
4 - Eigen wifi-boekenwinkeltje
Nagenoeg alle e-readers hebben wifi. Dat komt primair omdat de meeste e-bookmerken ook een eigen winkel hebben waarop je rechtstreeks nieuwe boeken kunt downloaden naar het toestel. De meeste gebruikers blijven bij het bestandsformaat van het toestel dat ze hebben gekocht, dus ook dat is tot op zekere hoogte een non-issue.
Al zal een aantal gebruikers wel vallen over e-readers die geen breed gedragen e-bookbestandsformaten ondersteunen. Zoals ePub, zo’n beetje de mp3 van het elektronische boek, of pdf, het digitale equivalent van een papieren document.
5 – Besturing en comfort
De meeste e-readers hebben inmiddels een aanraakscherm, maar dat is voor dit soort toestellen – die weinig interactie vereisen – ook weer geen must. Fysieke knoppen onderaan het scherm zijn eveneens prima.
Wel is het handig om een beetje keuze te hebben in de beschikbare lettertypen en de tekengrootte die je kunt instellen. Bij de betere toestellen heb je minstens een dozijn beschikbare fonts, en kan je de tekst met een factor tot enkele tientallen vergroten of verkleinen.
Welke e-reader past bij jou?
1. Instapper:
Kobo Clara HD
Specs: 8 GB / 15,24 cm / 300 ppi (pixels per inch) / schermverlichting
2. Beste keuze:
Amazon Kindle PaperWhite
Specs: 8 GB / 15,24 cm / 300 ppi /schermverlichting
3. Upgrade:
Kobo Libra H2O
Specs: 8 GB / 17,78 cm / 300 ppi /schermverlichting / waterdicht
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
haattweets aan kamerleden
Oproep Bergkamp aan Twitter is ‘kansloos’, zeggen experts: ‘We weten toch hoe Musk is’
-
PREMIUMtips
Praat met kinderen over de nieuwe chatbots, ‘de minimumleeftijd zou 13 jaar moeten zijn’
Chatbots zoals My AI van Snapchat en ChatGPT komen steeds meer onze samenleving binnen. Wat doet dat met kinderen en hoe leer je je kinderen daar juist mee omgaan? -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
De beste bluetooth-luidsprekers van dit moment
Wie in de zomer een beetje goed muziek wil luisteren, heeft veel aan een solide, mobiele bluetoothspeaker. We zetten de beste modellen in verschillende prijscategorieën op een rij. -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
-
PREMIUMexperts bezorgd
‘Wulpse vrouwen’ op sociale media zijn oplichters en lastig te bestrijden: dit kun je zelf doen
-
-
-
Informatie over FIFA 22 gelekt: dit hebben we ontdekt
De Eredivisie is lang en breed afgelopen en het Nederlands Elftal is uit het EK geknikkerd. We moeten dus bij de FIFA-games zijn om aan onze voetbaltrekken te komen. Dit najaar komt het nieuwste deel uit en er zijn al veel geruchten boven komen drijven. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?