Volledig scherm
PREMIUM
Wetenschappers kunnen op Belgische, Duitse of Franse universiteiten vaak beduidend meer verdienen. © Shutterstock

Massaal vertrek van knappe
koppen naar het buitenland

AI-kennis loopt wegOm de uittocht van wetenschappers en technici met kennis van kunstmatige intelligentie naar het buitenland tot staan te brengen, lanceren bedrijven, universiteiten, TNO en overheid vandaag een groot  actieplan.

Een investering van tot wel  2 miljard euro is volgens dat plan nodig voor beter onderwijs, hogere salarissen voor wetenschappers en het opzetten van een topinstituut. Momenteel is er een wereldwijde wedloop gaande op het gebied van kunstmatige intelligentie, ook wel artificiële intelligentie (AI) genoemd. Techbedrijven in Silicon Valley kapen Nederlands en Europees talent weg, dat in de VS veel meer kan verdienen. In Azië heeft China de ambitie geuit om de wereldleider in AI te worden.

Tegelijk streven zelfs Europese (buur)landen Nederland voorbij. Wetenschappers kunnen op Belgische, Duitse of Franse universiteiten vaak beduidend meer verdienen. Ook is er meer budget voor onderzoek. Overheden investeren er verder flink in AI, onder meer door fiscale faciliteiten voor bedrijven. ,,In Nederland moeten we gas geven met elkaar, anders dreigen we de boot te missen”, stelt Feroz Amirkhan van VNO-NCW. Wel ontwikkelt het kabinet een strategisch Actieplan AI, dat dit najaar moet verschijnen.

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.