Man weet 107 miljoen los te krijgen van Facebook en Google door nepmails
Een man uit Litouwen is erin geslaagd om maar liefst 107 miljoen euro los te krijgen van Facebook en Google via een uitgebreide zwendel. Dat meldt Bloomberg. De man stuurde valse e-mails met rekeningen voor ‘bewezen’ diensten, waarop de internetgiganten elk miljoenen dollars betaalden.
De vijftigjarige Evaldas Rimasauskas pleitte op woensdag schuldig aan fraude in de rechtbank van New York. Van 2013 tot 2015 stuurde de man, samen met enkele ongeïdentificeerde handlangers, vervalste e-mails naar de accounting-afdelingen bij Google en Facebook.
Hij deed zich daarbij voor als Quanta Computer, een bestaande IT-leverancier uit Taiwan die geregeld zaken doet met de internetgiganten. Om de mails zo overtuigend mogelijk te maken, vervalste hij ook e-mailadressen, handtekeningen en contracten.
Openstaande rekeningen
Doel van dat alles was om zowel Google als Facebook te doen geloven dat ze openstaande rekeningen hadden bij het bedrijf. Dat werkte. Gedurende twee jaar kon de bedrieger ruim 121 miljoen dollar innen, of zo’n 107 miljoen euro.
Facebook betaalde het meeste en raakte in totaal 98 miljoen dollar (87 miljoen euro) kwijt, terwijl Google ongeveer 23 miljoen dollar (20 miljoen euro) lichter werd gemaakt. Dat rapporteert Bloomberg op basis van een anonieme bron. Het geld werd gestort op rekeningen in Cyprus en Letland die door Rimasauskas werden opgezet.
Celstraf
Ramasauskas werd in 2017 opgepakt in thuisland Litouwen en overgebracht naar de Verenigde Staten, waar hij deze week voor de rechter verscheen. Hij riskeert negen tot dertig jaar cel. Google laat in een statement aan de Amerikaanse pers weten dat het de fraude had gedetecteerd en het geld terug heeft gekregen. Facebook heeft het “merendeel” van het geld gerecupereerd en werkt samen met de autoriteiten om de zaak te onderzoeken.
Valse mails: hoe herkennen?
Het is niet bepaald geruststellend dat internetreuzen als Facebook en Google zich laten vangen door wat neerkomt op een phishingcampagne. Zulke neppe mails worden dan ook steeds beter. Zelf kan je op enkele dingen letten om je niet te laten vangen. Als je een verdachte e-mail krijgt, controleer dan het volledige e-mailadres van de afzender en klik nooit op links die je niet vertrouwt.
Krijg je een rare e-mail van je bank, waarin bijvoorbeeld gevraagd wordt om een betaling uit te voeren of je wachtwoord te delen, bel dan eerst naar je bank via een telefoonnummer dat je zelf hebt opgezocht (en dus niet in de mail zelf staat). Vraag of ze kunnen bevestigen dat een dergelijke mail werd verstuurd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chinese kinderen mogen na 22.00 uur geen video’s meer bekijken
Chinese livestreamplatforms moeten strenger toezien op hoe minderjarigen er gebruik van maken, dat meldt persbureau Reuters. De autoriteiten leggen zo de gaming- en streamingmarkt verder aan banden. In het verleden werd het aantal uren dat kinderen mogen gamen al beperkt. -
Zo snel moet je internet zijn voor Netflix, Spotify, gamen en meer
We belasten onze internetverbinding steeds zwaarder. Denk bijvoorbeeld aan het streamen van series, films, muziek en tegenwoordig zelfs volledige games. En dat allemaal terwijl er mogelijk een heel gezin tegelijk online wil. Hoe snel moet je internet hier eigenlijk voor zijn? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Weg van Twitter omdat Elon Musk het koopt? Deze alternatieven zijn er ook
Tech-entrepreneur Elon Musk koopt het populaire sociale medium Twitter voor een slordige 41 miljard euro. Sommige critici willen het platform daarom verlaten. Maar waar kan je heen?
-
Musk verkocht 4,4 miljoen euro Tesla-aandelen, vermoedelijk voor Twitter-deal
Tesla-topman Elon Musk heeft dinsdag en woensdag iets meer dan 4,4 miljoen euro Tesla-aandelen verkocht, dat laat hij weten via een verklaring. De verkoop is er waarschijnlijk gekomen om zijn aankoop van Twitter te helpen financieren. Uit documenten die werden neergelegd bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt dat die verkoop Musk ongeveer 4 miljard dollar (3,8 miljard euro) heeft opgebracht. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.