Romano Katabaloeboeng en Seqoia Latupeirissa.
Volledig scherm
Romano Katabaloeboeng en Seqoia Latupeirissa. © Koen Verheijden

Last-minute cadeau nodig voor pap? Dit zijn de beste scheermessen

Voor jou getestHuidirritatie, wondjes of hardnekkige stoppels; menig man kampt na het scheren met onbevredigende resultaten. Onze barbiers schieten deze Vaderdag te hulp. Op zoek naar de betere elektrische scheerapparaten en wegwerpmesjes.

De driedagenbaard bestaat niet. De ene man oogt halverwege de werkweek al alsof hij uit een Colombiaans junglekamp is ontsnapt, terwijl de andere nog moeiteloos auditie zou kunnen doen bij Kinderen voor Kinderen. Ook het soort beharing loopt uiteen; van donssnor tot staaldraadstoppels. ,,De variatie is enorm’’, bevestigt Romano Katabaloeboeng, de zevende generatie van barbiers in zijn familie. ,,Je ziet zelfs blanke jongens met een baard van kroeshaar.”

De jury

Romano Katabaloeboeng (25): Zevende generatie van een barbiersgeslacht. Oprichter Barber Ro in Apeldoorn.

Seqoia Latupeirissa (21): Vaste scheer-, trim- en knipkracht in de zaak van Katabaloeboeng.

Of je nu kiest voor een gesoigneerde hipstersik of een gezicht als babybilletjes, je ontkomt er als man niet aan om geregeld het scheermes aan de strot te zetten. ,,Het probleem is alleen dat de meeste mannen geen idee hebben hoe ze zich goed moeten scheren’’, zegt Katabaloeboeng. Met allerhande huidirritaties, wondjes, pijn en ingegroeide haren tot gevolg.

Fout 1: het scheermes of de elektrische shaver lukraak alle richtingen op bewegen op de kaak. ,,Veel mannen beginnen maar gewoon een beetje te raggen.’’

Fout 2: haastwerk. En dat terwijl scheren volgens Katabaloeboeng altijd een moment van ontspanning zou moeten zijn. Het verklaart de wederopbloei van hippe barbershops zoals zijn Barber Ro in Apeldoorn, de testruimte van dienst, waar vol-getatoeëerde vakmannen je wangen in de watten leggen en de klok even stil lijkt te staan.

Aanslag

Ouderwets handwerk of gemotoriseerd kaaklijnmaaien, de ideale scheerbeurt bestaat volgens Katabaloeboeng altijd uit twee rondes. Eerst het gezicht wassen, een mooi glijbaantje van zeep of schuim aanleggen en met de haarrichting meebewegen. Daarna de hele boel nog eens tegen de richting in herhalen voor de stuggere stoppels.

Professionele barbiers geven uiteraard de voorkeur aan echte messen. Dat Katabaloeboeng voor deze testrubriek ook elektrische shavers in zijn praktijk aan de tand voelt, is dan ook vloeken in de kerk. ,,Mijn opa zou me eens moeten zien. Toen de eerste scheerapparaten op de markt kwamen, was hij oprecht bang dat ons vak snel zou verdwijnen.’’

Quote

Veel mannen beginnen gewoon maar een beetje te raggen

Dat dit niet is gebeurd, komt onder meer door de achilleshiel van de elektrische shavers: ze kunnen onmogelijk tippen aan het gladdere resultaat van handgestuurde mesjes. ,,Ik ga nu voor de zesde keer over je nek heen, maar er blijven hardnekkige haartjes achter’’, verzucht barbier Seqoia Latupeirissa als het zoveelste proefkonijn met stoppels achterblijft. ,,Met het mes was ik al lang en breed klaar geweest. De haren waren dan bovendien langer weggebleven.’’

Toch kan er een goede reden zijn om naar een elektrische shaver te grijpen, erkennen de professionals. Sommige mannen kampen nu eenmaal met een (te) gevoelige huid. Ook in deze test blijft een van onze proefkonijnen na een scheerbeurt met echte mesjes achter met piepkleine wondjes en huidirritatie. Latupeirissa: ,,Een shaver is dan een kleinere aanslag op je huid.’’

Fabrikanten gaan er ook prat op dat hun apparaat het best de contouren van de kaaklijn volgt en notoir lastige hoekjes - hallo, adamsappel - weet te bereiken. Het zal van persoon tot persoon verschillen. Sommige mannen zweren bij driekoppige monsters als de Philips Series 9000 SP9820 of Remington XR1570; beide voorzien van een roterend drietal aan ronde scheerkoppen.

De Apeldoornse barbiers zijn in deze test echter meer onder de indruk van de langwerpige scheerelementen van de Braun Series 7 7865CC. De haartjes van de proefpersonen gaan daarmee het snelst weg, zonder in te leveren op comfort. Bovendien is er een trimmer aan boord om langere baardharen voor de scheerbeurt eerst te kortwieken.

,,Shavers zijn alleen voor stoppels’’, benadrukt Katabaloeboeng. ,,Mannen gaan hun baard veel te vaak direct met een scheerapparaat te lijf.’’ Een zelfkastijding die kan aanvoelen alsof je kin een houtversnipperaar wordt binnengetrokken.

Glibberig

Ook bij de handgestuurde wegwerpmesjes, die net als de elektronische shavers verzameld zijn door vergelijkingssite besteproduct.nl, is het moeilijk een duidelijke winnaar aan te wijzen. De Gillette Sensor 3 valt bij onze barbiers het beste in de smaak. De ingebouwde ‘lubrastrip’ creëert bij contact met water een glibberig parcours, waar de drie chromen mesjes soepel overheen snellen. ,,Het kan echter zomaar zijn dat de Wilkinson bij andere mannen beter op de kaaklijn aansluit’’, onderstreept Katabaloeboeng.

Nogmaals: je kunt niet elke kin of kaak over één kam scheren.

De uitslag

ELEKTRISCH

Braun Series 7 7865CC
Prijs: €210
Beste uit de test. Scheert net zo goed als zijn grote broer (Series 9), maar is wel 80 euro goed-koper. Snel, comfortabel en mooi meebewegend met het gezicht van onze proefpersonen. Inclusief trimmer, oplaad- en reinigingsstation en reisetui.

Philips Series 9000 SP9820
Prijs: €230
De favoriet qua apparaten met roterende koppen. Prima prestaties (al was de Braun iets rapper), mooi display, met reisetui en voor ruim 100 euro extra ook een futuristisch draadloos oplaadplateau. Puntje van kritiek: wel luidruchtig.

Remington XR1570
Prijs: €80
Wat minder scheergemak en comfort dan de duurdere modellen, maar voor deze prijs zeker geen onaardige prestaties. Waterproof, met een lcd-schermpje met de resterende accuduur, detailtrimmer en reisetui. Heeft bij sommige gezichten wat meer moeite de contouren te volgen.

WEGWERPMESJES

Gillette Sensor 3
Prijs: €7,99 voor 6 stuks
De drie scherpe mesjes glijden dankzij het smeersel van de zogeheten lubrastrip en kantelbare kop soepel langs de kaaklijn. Voor mannen met een gevoelige huid is de Gillette Skinguard Sensitive een goed alternatief; een ingebouwd drempeltje drukt de huid weg bij de mesjes voor minimaal contact.

Wilkinson Sword Extreme 3 Ultraflex
Prijs: €5,99 voor 3 stuks
Scoort zeker een dikke voldoende, al heeft de meedraaiende kop met drie scheerbladen bij onze proefpersonen net wat meer moeite om de laatste stoppels weg te snoeien. Snel last van wondjes en irritatie? Neem het Sensitive-model.

Jumbo Wegwerpscheermesjes
Prijs: €3,29 voor 5 stuks
De drie mesjes zijn niet zo vlijmscherp als de concurrentie, maar bewegen desondanks verrassend goed over het gezicht. Ook dankzij een strip die aloë vera loslaat. Het bewijs dat budgetmesjes van de grootgrutter geen miskoop hoeven te zijn.

Rond af met crème of olie

Scheerirritaties ontstaan vaak door een verkeerde scheertechniek en/of onvoldoende persoonlijke hygiëne.

Het begint met een scherp en schoon mes. Vervang je mesjes op tijd en houd ze goed schoon. Ook de scheertechniek is belangrijk, namelijk: met de haren mee. Goed om dit uit te vogelen want ook in je baard kun je een kruin hebben. De scheerrichting is dus niet bij iedereen of overal op je hoofd hetzelfde. Het scheerschuim dat je gebruikt moet je haren zacht maken en het mes soepel over de huid laten glijden. Het advies van de barbier van Barber Ro wordt ondersteund door cosmetisch dermatoloog Eugene de Zwart-Storm. Maak voor het scheren je huid goed warm en gebruik goed scheerschuim. Scheer met de haarrichting mee en gebruik na het scheren een crème of olie om de huid te verzachten.

Hoe je huid op verzorgingsproducten als scheerschuim reageert is heel persoonlijk. Sommige mensen zijn allergisch voor de stof cocamidopropyl betaïne. Deze chemische stof zorgt voor schuim en komt vaak voor in producten als scheerschuim, shampoo en tandpasta. Bij normaal gebruik is deze stof voor de meeste mensen onschuldig. Reageer je er heftig op, krijg je een droge huid of eczeem bijvoorbeeld, zoek dan een product zonder deze stof.

Een andere stof waar je een reactie op kunt krijgen is perubalsem, een grondstof voor parfum. Het stofje wordt gewonnen uit de Myroxylon balsamum boom en gebruikt om schuim een lekkere geur te geven. Bij sommige mensen leidt dit tot een schilferige of jeukende huid. Bij beide stoffen is er geen enkele reden tot paniek, maar mijd ze als je er heftig op reageert.

  1. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets
    video

    Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.