Jacht geopend op daders van grootste bitcoinroof uit geschiedenis
De Zuid-Afrikaanse politie heeft de jacht geopend op de daders van de grootste bitcoinroof uit de geschiedenis. Dat schrijft de financiële nieuwssite Bloomberg. De broers Raees en Ameer Cajee verdwenen in april met 69.000 bitcoin en zijn sindsdien spoorloos.
De politie in Zuid-Afrika is een vooronderzoek begonnen in vier provincies en steden, waaronder Johannesburg en Durban. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de zogenoemde Hawks (Haviken), een eenheid gespecialiseerd in het bestrijden van georganiseerde misdaad. ,,Er zijn meerdere gedupeerden’’, verklaarde luitenant-kolonel Philani Nkwalase tegenover Bloomberg. Volgens hem zijn onderzoekers momenteel druk bezig met het analyseren van de financiële overzichten van de slachtoffers.
De broers Ameer en Raees Cajee, slechts 18 en 21 jaar oud, stuurden de klanten van hun investeringsbedrijf Africrypt in april een verklaring per mail. Hierin stond dat het bedrijf was gehackt en dat hun online portefeuilles met cryptomunten in gevaar waren. Hun klanten, voor een groot deel vermogende ondernemers en beroemdheden, werd gevraagd niets aan de autoriteiten te melden. Daardoor zou het proces om de cryptomunten terug te krijgen, volgens de broers, ‘alleen maar vertraagd worden’.
Verschillende klanten deden wél aangifte omdat ze onraad roken. Duidelijk werd dat de broers aan de haal waren gegaan met 69.000 bitcoin, op dat moment een waarde vertegenwoordigend van 3 miljard euro. Daarmee is het de grootste cryptoroof aller tijden.
In juni zei John Oosthuizen, de toenmalige advocaat van de broers, dat zijn cliënten de beschuldigingen van diefstal ontkenden en dat het cryptogeld was verdwenen als gevolg van een hack. Slechts twee dagen later meldde Oosthuizen echter dat zijn praktijk de relatie met de broers had beëindigd. Ameer en Raees zouden zijn ondergedoken uit vrees voor hun leven.
Dubai
Opvallend is dat verschillende Africrypt-gedupeerden onlangs een mysterieus compensatievoorstel van Pennython Project Management hebben gekregen, een in Dubai gevestigd bedrijf. Frappant is dat volgens Zuid-Afrikaanse media de vader van de twee broers recent is gesignaleerd in een hotel in Dubai.
Dat het zo lang duurde voordat er een onderzoek naar de cryptoroof van de broers Cajee is geopend, heeft mogelijk te maken met het ontbreken van regelgeving voor cryptomunten als financieel product. Ook in veel Europese landen ontbreekt momenteel nog regelgeving hierover, wat over het algemeen als een groot gemis wordt gezien.
Andere grote zaak
Het Africrypt-incident is een van de twee grootste oplichtingszaken die de afgelopen anderhalf jaar hebben plaatsgevonden in Zuid-Afrika. Bij de andere grote zaak is Mirror Trading International (MTI) betrokken, dat investeerders in augustus 2020 voor ruim 1,2 miljard euro oplichtte. De ceo van dit bedrijf, Johann Steynberg, is inmiddels in Brazilië aangehouden wegens documentatieproblemen, maar het onderzoek naar de oplichtingspraktijken van het bedrijf gaat ondertussen door in Zuid-Afrika. ,,Wij onderzoeken afzonderlijk zaken tegen het bedrijf’’, laat Nkwalase, van de speciale Zuid-Afrikaanse politie-eenheid weten.
Bitcoin
Bitcoin begon in januari met een duikvlucht en noteerde de grootste daling voor het begin van een jaar sinds 2012.
Bekijk hier de video over een oplichtersbende die 21 bitcoin stal:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Elon Musk: Overname Twitter kan mogelijk voor lagere prijs
Tesla-topman Elon Musk denkt dat een overname van berichtendienst Twitter mogelijk voor een lagere prijs kan. Musk heeft een overnamebod op Twitter gedaan van 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar vrijdag zei hij dat die overname ‘tijdelijk gepauzeerd’ is. Hij wil namelijk eerst meer duidelijkheid over het aantal spamaccounts op Twitter. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Zo maak je een smartphone automatisch onbruikbaar tijdens de dodenherdenking
Niet iedereen vindt het even makkelijk om tijdens de dodenherdenking twee minuten onafgeleid stil te zijn. Je telefoon is er zo bij gepakt, maar daarmee ga je voorbij aan het herdenkingsmoment. Met deze tip zorg je dat een smartphone tussen 20.00 en 20.02u uur eventjes onbruikbaar wordt.
-
Dit zijn de beste tablets die je nu kunt kopen
Een smartphone is vaak prima, maar ’s avonds op de bank of in bed is een tablet met een groter scherm vaak fijn. We zetten samen met de redactie van BestGetest de beste exemplaren van het moment op een rij. -
Vierkante ogen: kun je beter naar een kleine tablet of een grote televisie kijken?
De gemiddelde Nederlander kijkt 5,5 uur per dag naar een scherm. Is dat slecht voor je ogen? En maakt het uit of je naar een tablet tuurt, of juist naar je grote televisie aan de andere kant van de ruimte? -
Broers stelen voor 3 miljard euro bitcoins bij mogelijk grootste cryptoroof ooit
Twee jonge Zuid-Afrikaanse broers zijn spoorloos verdwenen met bitcoins ter waarde van 3 miljard euro. Ameer en Raees Cajee, amper 18 en 21 jaar oud, gingen aan de haal met 69.000 bitcoins. Die waren van mensen die hun geld hadden toevertrouwd aan hun investeringsvehikel Africrypt. Mogelijk gaat het om de grootste cryptodiefstal uit de geschiedenis.