Is het illegaal om het Amerikaanse Netflix-aanbod met een VPN te bekijken?
Even snuffelen in het veel grotere Netflix-aanbod in Amerika, of een dienst als HBO Max proberen terwijl die in Nederland niet verkrijgbaar is? Misschien heb je al eens een reclame voorbij zien komen voor een VPN, waarmee je naar buitenlandse streamingdiensten kan kijken. Maar mag dat eigenlijk wel?
Virtual Private Network, daar staat VPN voor. Oftewel je eigen, virtuele en goed beschermde internetverbinding. Een VPN-dienst verbergt namelijk jouw IP-adres, een soort postcode waaraan elk apparaat dat met het internet wordt verbonden kan worden herkend.
Een VPN maakt je anoniem door jouw dataverkeer via een beveiligde verbinding naar een VPN-server te sturen in een ander land. Door het nieuwe IP-adres lijkt het dan net of jouw apparaat ook in dat land staat. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld in een café zit te werken op een openbaar wifinetwerk. Met de versleuteling via VPN zorg je ervoor dat jouw data niet kan worden afgeluisterd.
Ook handig voor films en series
Maar sommige reclames promoten hun VPN-servers voor het kijken van series. Met een server in bijvoorbeeld Amerika, Brazilië of India kijk je dan naar streamingdiensten alsof je in dat land bent. De hoeveelheid content kan door allerlei lokale series en afspraken met producenten behoorlijk verschillen. Als je Netflix in Nederland dus al hebt uitgespeeld, kom je in andere landen nog goed aan je trekken. Maar is dat wel legaal?
„Er zijn twee soorten illegaal”, zegt IT-jurist Arnoud Engelfriet. „Voor het eerste komt de politie achter je aan en krijg je een boete. Dat is dit niet.” Het gebruik van een VPN is namelijk niet verboden, je overtreedt er geen enkele wet mee in Nederland.
‘Je schendt een afspraak’
„De andere soort illegaal is het wel: je overtreedt een contract en schendt een afspraak.” Dat contract ga je aan zodra je een account aanmaakt bij een streamingdienst en je akkoord verklaart met de gebruiksvoorwaarden van die dienst. In de voorwaarden van Netflix staat bijvoorbeeld: „Je mag Netflix-content primair bekijken in het land waar je je account hebt geopend, en alleen op geografische locaties waar we onze dienst aanbieden en een licentie hebben voor de content.” Door regelmatig een VPN te gebruiken, overtreed je dus die voorwaarden.
Netflix staat dan in zijn volste recht om jou als klant te weigeren, zegt Engelfriet. „Ze kunnen het contract opzeggen, want de verkoop van het abonnement aan jou gaat uit van een bepaalde regio. Dat komt doordat auteursrecht regionaal wordt uitgegeven. Ze hebben aan een bepaalde producent bijvoorbeeld beloofd om iets alleen in Amerika te laten zien, daar krijgen ze dan een goedkoper tarief voor dan als ze het in de hele wereld zouden vertonen. Als jij dat omzeilt, kan de contentaanbieder bij Netflix klagen. ‘Ik verkoop dat aan jou voor Amerika, en nu gaan klanten uit Nederland zitten kijken’.”
Streamingdiensten treden steeds vaker op
Engelfriet verwacht dat het aantal mensen dat een VPN gebruikt om series te kijken relatief klein is, en dat Netflix het daarom ook lange tijd door de vingers heeft gezien. Maar de laatste tijd treden ze vaker op. „Ze kunnen zien vanaf welk IP-adres mensen films kijken en in welk land dat adres zit. Als een Nederlandse abonnee het ene moment vanuit Amerika kijkt en dan ineens uit India, dan weten ze dat er iets niet klopt. Ze staan dan in hun recht om je aan te pakken.”
Meestal worden individuele klanten echter niet getroffen. Netflix zit vooral achter de aanbieders van VPN-diensten aan en blokkeert de IP-adressen van hun servers. De meeste gratis VPN-servers zijn inmiddels verbannen door de streaming-gigant, alleen de betaalde VPN-opties weten de blokkade van Netflix nog te omzeilen.
Een VPN is dus juridisch gezien niet illegaal, en dat zal het in Nederland ook niet snel worden. Daarvoor wordt het volgens Engelfriet te veel gebruikt voor allerlei doodnormale dingen, zoals veilige verbindingen in de zakelijke sfeer. „Er worden weleens schimmige dingen mee gedaan, maar dan zou je bijvoorbeeld ook messen moeten gaan verbieden omdat daar weleens iets schimmigs mee gebeurt.” Maar je loopt wel het risico dat je abonnement wordt afgesloten als de streamingdienst je betrapt, of dat je VPN-dienst er ineens mee ophoudt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Zo kun je spelen met artificiële intelligentie
Artificiële intelligentie vinden we steeds vaker op steeds meer plekken terug. Wil jij weten hoe ver de ontwikkeling van deze slimme computers is gekomen? Probeer dan eens deze grappige AI-toepassingen. -
Wat is de beste tablet van rond de 250 euro?
De markt voor goedkope tablets lijkt te zijn gekrompen, maar toch kun je er best eentje vinden zonder meteen honderden euro’s aan dure iPads te besteden. We bespreken er twee. -
Anonieme nummers blokkeren? Zo doe je dat
Word je om de haverklap gebeld door verkopers of potentiële oplichters? Zo blokkeer je inkomende oproepen van onbekende of anonieme bellers. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Elon Musk wil een miljard gebruikers op Twitter krijgen
In zijn eerste gesprek met Twittermedewerkers heeft Elon Musk gezegd dat hij het platform naar een miljard gebruikers wil laten groeien. Op dit moment heeft Twitter wereldwijd 229 miljoen gebruikers. Tijdens het gesprek liet Musk niet weten of de deal überhaupt nog doorgaat, nadat hij enkele weken geleden zelf de overname in twijfel trok vanwege het aantal bots op het platform. -
Batterij leeg? Zo laad je een smartphone sneller op
Duurt het een eeuwigheid om jouw smartphone volledig op te laden? Met deze tips zorg je ervoor dat de batterij zo snel mogelijk weer vol zit.