Galaxy A50
Volledig scherm
Galaxy A50 © Tweakers

Is dit de koning van de goedkope smartphones?

ReviewWat mag je verwachten van een smartphone die minder dan 300 euro kost? Samsung levert met de Galaxy A50 een toestel af dat indrukwekkende hardware biedt voor relatief weinig geld. Een groot oled-scherm, veel opslaggeheugen, drie camera’s achterop en een forse accu zijn de belangrijkste kenmerken. Is de Galaxy A50 de beste goedkope smartphone van dit moment?

Bekijk de volledige test met specificaties en andere resultaten op Hardware.Info

Samsung onthulde de A50 eind februari op het Mobile World Congress (MWC) en bracht hem een paar weken later uit in Nederland. De smartphone kreeg een adviesprijs van 349 euro en is te koop in het zwart, wit, roze en blauw. Inmiddels is hij al verkrijgbaar vanaf 280 euro en verkopen bijna alle bekende (web)winkels hem voor minder dan 300 euro. Een interessante prijs voor een smartphone met specificaties van dit kaliber.

In de Galaxy A-serie is de A50 een echte middenklasser. Hij is duurder en beter dan de A40 en goedkoper en minder uitgebreid dan de A70 en A80. De Galaxy A60 is op moment van publicatie niet in Nederland verkrijgbaar.

Galaxy A50
Volledig scherm
Galaxy A50 © Tweakers

De A50 is water- en stofdicht, heeft een vingerafdrukscanner achter het oled-display en een grote 4000 mAh-accu die snel oplaadt op via usb-c. Achterop zitten drie camera’s, waaronder een groothoeklens. Het opslaggeheugen is met 128 GB bijzonder ruim en de software is hetzelfde als op de Galaxy S10. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, helemaal als je de smartphone vergelijkt met de concurrentie.

Conclusie

Van alle smartphones tot 300 euro heeft de Samsung Galaxy A50 op papier een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Het toestel biedt indrukwekkende hardware voor een scherpe prijs. Zit er een addertje onder het gras? Eigenlijk niet. De Galaxy A50 heeft een degelijk, waterdicht ontwerp en een uitstekend oled-scherm dat bijna de hele voorkant vult. De camera’s schieten prima foto’s, alle connectiviteitsopties zijn aanwezig en de algemene prestaties zijn prima. Daarnaast heb je veel opslaggeheugen tot je beschikking, gaat de accu lang mee en laadt hij rap op.

Tel daar prima software en een goed updatebeleid bij op en er valt eigenlijk niets te klagen. Het voornaamste minpunt van de A50 zijn de matige grafische prestaties. Wie graag (zware) games speelt, kan beter verder zoeken. De vingerafdrukscanner achter het scherm is ook geen hoogvlieger. Gelukkig kun je gebruikmaken van alternatieve ontgrendelmethodes. Onder de streep biedt de Samsung Galaxy A50 veel waar voor zijn geld en haal je voor een scherpe prijs en goede en complete smartphone in huis.