Internationale gijzelsoftwarebende opgerold met hulp van Nederland
Twaalf vermeende leden van een wereldwijd netwerk van cybercriminelen zijn opgespoord dankzij een internationale operatie, waaraan onder meer de Nederlandse politie en justitie meewerkten.
Het netwerk voerde volgens de Nederlandse politie aanvallen met gijzelsoftware (ransomware) uit op kritieke infrastructuur over de hele wereld, zoals overheden en multinationals. Eén van die bedrijven was een in Rotterdam gevestigde multinational. De naam van dat bedrijf is niet bekendgemaakt.
De aanvallen van de criminele organisatie zouden vermoedelijk meer dan 1800 slachtoffers in 71 landen hebben gemaakt. Dinsdag vonden in Oekraïne en Zwitserland doorzoekingen plaats in woningen van verdachten. “Het merendeel van deze verdachten wordt door Europol beschouwd als grote criminelen die in meerdere onderzoeken voorkomen”, aldus de politie. De verdachten zijn nog op vrije voeten. In een later stadium in het onderzoek wordt gekeken wat er met ze gaat gebeuren.
52.000 dollar, vijf luxe voertuigen en horloges
Bij de doorzoekingen is meer dan 52.000 dollar contant geld in beslag genomen, evenals vijf luxe voertuigen en dure horloges en gegevensdragers als telefoons en laptops. Bij een eerste onderzoek hiervan zijn sporen gevonden die duiden op het verspreiden van ransomware en de criminele infrastructuur die achter die verspreiding zit, meldt de politie.
Een eerste groep verdachten hield zich volgens de politie bezig met het binnendringen van IT-netwerken met behulp van bijvoorbeeld gestolen toegangsgegevens en phishing-mails. Een andere groep verkende het netwerk en zocht naar zwakke plekken, terwijl weer een volgende groep ransomware verspreidde. Na een ransomware-aanval ontving een slachtoffer een bericht waarin betaling in bitcoins werd geëist in ruil voor decoderingssleutels. Een laatste groep verdachten zou de buit hebben witgewassen.
Identiteit achterhalen
Het onderzoek in Nederland begon in 2019 met de aangifte van de in Rotterdam gevestigde multinational. Politie en justitie probeerden vervolgens de criminele samenwerkingsverbanden achter de aanvallen in kaart te brengen. Ze wisten de identiteit van de verdachte van de aanval op de multinational te achterhalen. Ook werden wereldwijd honderden potentiële slachtoffers gewaarschuwd. Het ging hierbij om multinationals die de criminelen op het oog hadden of waarbij ze al waren binnengedrongen in het netwerk.
Bij de operatie waren ook de Noorse, Franse, Schotse, Oekraïense, Duitse en Zwitserse politie, het Franse OM, de FBI en United States Secret Service, de Britse National Crime Agency, Europol en Eurojust betrokken. In totaal reisden 55 buitenlandse rechercheurs af om de Oekraïense politie tijdens de actiedag te helpen, onder wie vier Nederlandse digitaal specialisten.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste televisie van 60-65 inch
-
haattweets aan kamerleden
Oproep Bergkamp aan Twitter is ‘kansloos’, zeggen experts: ‘We weten toch hoe Musk is’
Twitter moet ‘directe actie en serieuze stappen‘ nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan Twitter waarin ze aandringt op ingrijpen. Deskundigen spreken van een kansloze oproep. ,,We weten allemaal hoe Elon Musk is met dit soort dingen.” -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Ambitieuze plannen voor elektrisch vliegen: ‘Technologie die wereld kan veranderen’
Elektrische vliegtuigen die honderden passagiers tegelijk van de ene kant van de wereld naar de andere brengen? Dat is voorlopig nog sciencefiction en zal het misschien altijd wel blijven. Maar met een kleiner toestelletje van Budel naar Brighton? Dát kan wel.Eindhoven -
1
Ticketswap gaat strijd met handelaren aan: nieuwe functie verdeelt winst met organisator
Ticketswap gaat de strijd aan met doorverkopers die winst willen maken op concertkaartjes. Het bedrijf introduceert een nieuwe functie waarmee de eventuele winst op verkochte kaarten evenredig verdeeld wordt onder de verkoper van een ticket en de organisator van een evenement. Het doorverkoopplatform hoopt daarmee dat er minder frauduleuze of te dure tickets in omloop zullen zijn.
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
-
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Getest: Dit is de beste draadloze koptelefoon
Wat is de beste draadloze koptelefoon? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.