‘Huawei kon mobiele gesprekken KPN onbeperkt meeluisteren, ook van de minister-president’
Het Chinese technologiebedrijf Huawei had vanuit China ongeautoriseerde toegang tot de kern van het mobiele netwerk van KPN. Het kon onbeperkt telefoongesprekken meeluisteren en had in strijd met de wet toegang tot tapinformatie. Huawei schond daarmee afspraken met KPN. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een geheim intern rapport van KPN uit 2010, dat in handen is van de krant.
Huawei was in staat om zowel binnen KPN als vanuit China ‘ongeautoriseerd, ongecontroleerd en ongelimiteerd KPN-mobiele nummers af te luisteren’, inclusief die van ministers, toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende en Chinese dissidenten. Tevens had Huawei inzicht in de database met afgetapte telefoonnummers. Dat is in strijd met de Telecommunicatiewet.
De bevindingen van het interne rapport waren zo explosief dat werd gevreesd voor het lot van KPN Mobiel als die zouden uitlekken. ,,Het voortbestaan van KPN Mobiel is ernstig in gevaar omdat mogelijk vergunningen worden ingetrokken of overheid en bedrijfsleven hun vertrouwen in KPN opzeggen indien bekend wordt dat de Chinese overheid ongecontroleerd mobiele KPN-nummers kan afluisteren en het netwerk kan platleggen”, staat in het rapport.
Ongelimiteerd afluisteren
In de definitieve versie van het rapport staat dat Huawei-personeel zowel binnen KPN-gebouwen als vanuit China in staat is om ongeautoriseerd, ongecontroleerd en ongelimiteerd nummers van KPN af te luisteren. Huawei weet welke nummers worden afgetapt en het bedrijf verschaft zich vanuit China ongeautoriseerd toegang tot het hart van het mobiele netwerk, waarmee het de afspraken met KPN schendt.
Huawei geeft volgens het rapport nauwelijks openheid van zaken en spreekt de bevindingen van de onderzoekers tegen. Het bedrijf stelt dat er nergens een indicatie wordt gegeven als een nummer wordt getapt en dat medewerkers dus niet kunnen zien wie er wordt afgeluisterd. Onderzoekers concluderen echter dat Huawei de afspraken met KPN schendt. ,,Huawei gedraagt zich in relatie tot KPN niet als een betrouwbare partner.”
De conclusies van het onderzoek plaatsen KPN voor een dilemma. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in Huawei en stoppen kan niet meer. Daarom adviseren de onderzoekers om 'verregaande beheers- en controlemaatregelen’ te nemen, om de toegang van Huawei in te perken.
Reactie KPN
KPN heeft gereageerd op de resultaten van het onderzoek, volgens het telecombedrijf heeft geen enkele leverancier van KPN ‘ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde’ toegang tot de netwerken en systemen.
,,In alle jaren hebben we nooit geconstateerd dat door Huawei klantgegevens zijn ontvreemd uit onze netwerken of klantsystemen, of dat er is afgeluisterd. Als dat wel zo was geweest, hadden we de bevoegde autoriteiten en onze klanten hierover zeker geïnformeerd en maatregelen getroffen richting de leverancier.”
Huawei Nederland neemt afstand van de onderzoeksresultaten. ,,Huawei-medewerkers hebben geen toegang gehad tot het netwerk en de data van KPN, noch gegevens onttrokken aan dat netwerk", laat het bedrijf weten.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe smartphone kopen? Hier moet je op letten
De een koopt pas een nieuwe smartphone als de oude kapot is, de ander heeft er graag eentje met de nieuwste snufjes. Welke smartphone past het best bij jou? -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Topman Huawei: ‘Natuurlijk spioneren we niet, één security-incident en het is einde oefening’
Nog geen drie jaar geleden kreeg Huawei een award van premier Rutte, nu ligt de Chinese telecomgigant onder vuur wegens vermeende spionage en vecht het bedrijf voor zijn voortbestaan. Nieuwe directeur Michael Yang van Huawei Nederland hoopt het tij met openheid te keren. -
De Samsung Galaxy Book2 Pro neem je makkelijk mee, maar verwacht geen wonderen
Het is lang geleden dat Samsung een serieuze speler op het gebied van laptops was, maar met de Galaxy Book2 Pro hoopt de Koreaanse techgigant daar verandering in te brengen. Dit is een high-end laptop met optioneel touchscreen en een van de lichtste modellen op de markt. -
‘Vijf Chinese techbedrijven zijn bedreiging nationale veiligheid VS’
De Amerikaanse telecom- en mediawaakhond FCC heeft vijf Chinese bedrijven bestempeld als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Dat gebeurde op basis van een wet uit 2019, die is bedoeld om Amerikaanse communicatienetwerken te beschermen.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
43 miljard dollar
Megadeal aanstaande: Twitter en Elon Musk mogelijk vandaag al akkoord
De overname van Twitter door Tesla-baas Elon Musk zou vandaag al rond kunnen zijn, mits alle gesprekken vlot verlopen. Dat meldt persbureau Bloomberg. Volgens ingewijden zouden de gesprekken met Musk zich in de laatste fase van de onderhandelingen bevinden.