Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens het debat.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens het debat. © ANP

Hoe werkt de corona-app?

VIJF VRAGENEen traceer-app moet ons leven na de coronacrisis helpen opstarten. Maar hoe werkt de technologie? En wat gebeurt er met onze gegevens? ‘Dit is fundamenteel hoor.’

Een tikje bevreesd werd er eerst nog gekeken naar Azië, waar burgers via apps worden gevolgd in de strijd tegen het coronavirus. Maar toch gaat Nederland er nu ook voor, al zal het een privacyvriendelijke variant worden. Ook onze regering zoekt – net als veel Aziatische landen, Oostenrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk - met hulp van een mobiele app een uitweg uit de pauzestand die ons sociale leven nu al een maand lam legt. Het virus is te snel en ongrijpbaar voor een intensief, handmatig contactonderzoek. Met digitale assistentie kan de ‘lockdown’ gericht worden, hoeven alleen mensen binnen te blijven die besmet zijn of in aanraking zijn geweest met coronapatiënten.
Zo’n corona-app kán op een privacyvriendelijke manier, al kiezen sommige landen toch voor centrale opslag van data. Vijf vragen.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.