Hoe veilig e-mail jij? Zes tips om hackers buiten de deur te houden
Wat zou er gebeuren als jouw e-mails nu ineens op straat komen te liggen? Voor veel mensen zijn de gevolgen behoorlijk, want we delen lief en leed in onze mailbox. Daarom hierbij zes tips om zo veilig mogelijk te mailen.
1. De eerste beveiligingslaag
Het begint allemaal met een goed wachtwoord. Dat moet zo willekeurig mogelijk zijn, want eenvoudig te herleiden toegangscodes zijn zo gekraakt. Gebruik dus niet je (achter)naam, geboorteplaats of naam van de hond. Kies in plaats daarvan voor een combinatie van kleine letters en hoofdletters, cijfers en speciale tekens.
Nog slimmer: gebruik een wachtwoordmanager. Deze neemt het werk uit handen en stelt veilige, moeilijk te kraken wachtwoorden voor. Bovendien is zo’n programma in staat om al jouw toegangscodes te onthouden; jij hoeft alleen het ‘moederwachtwoord’ van de kluis te weten. Goede wachtwoordbeheerders zijn Bitwarden, 1Password en Dashlane.
2. Een tweede slot op je e-mail
Inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord is niet veilig. Zet daarom tweestapsverificatie aan (ook wel 2FA genoemd). Bij tweestapsverificatie log je niet alleen in met je wachtwoord, maar heb je ook een tijdelijke toegangscode nodig die naar je telefoon wordt verzonden, meestal via een app. Hackers hebben dus niet langer genoeg aan een wachtwoord om je e-mail te kraken.
Alle grote e-maildiensten ondersteunen tweestapsverificatie. Deze optie kan in het instellingenmenu aangezet worden. Vervolgens heb je een smartphone-app nodig voor het aanmaken van de tijdelijke toegangscodes. Goede programma’s hiervoor zijn Authy, het eerder genoemde Bitwarden en Google Authenticator.
3. Weet waar je mailt
Op het vliegveld, in de trein en in de bibliotheek zijn openbare wifi-netwerken, maar hier kun je beter geen gebruik van maken. Tenminste, niet als je gaat e-mailen. Publieke wifi-netwerken zijn erg makkelijk ‘af te luisteren’, en daarom niet geschikt voor vertrouwelijke zaken.
4. Leer de trucjes van oplichters
Hoe herken je een kwalijke e-mail? Dat is nog best lastig, want cybercriminelen zijn heel innovatief en spelen in op de actualiteit.
Momenteel misbruiken ze bijvoorbeeld de energiecrisis. Mensen ontvangen e-mails met zogenaamde prijsverhogingen voor hun energiecontract. De criminelen hopen natuurlijk dat het slachtoffer de neppe rekening betaalt, of op zijn minst op het linkje in het bericht drukt.
Alhoewel de aanleiding nieuw is, is deze (phishing-)techniek zo oud als het internet zelf. Veel cybercriminaliteit gaat via e-mail en daarom is het belangrijk om niet zomaar berichten van onbekende afzenders, bijlages in berichten of vreemde links te openen. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat er een malwarevirus wordt geïnstalleerd.
5. Gebruik de kennis van experts
Kennis is macht, ook als het om online veiligheid gaat. De online wereld zit alleen niet stil en het is soms lastig om alle nieuwe oplichtingstrucs bij te houden.
Gelukkig zijn er antivirusprogramma’s die dit voor je doen. Deze apps zijn op de hoogte van alle nieuwe zwendels en scannen binnenkomende mails op virussen. Ook houden ze bij welke afzenders een slechte reputatie hebben. Is een mailtje verdacht, dan krijg je het advies om dat niet zomaar te openen.
Vroeger waren Windows-computers een makkelijk doelwit voor hackers, maar tegenwoordig is de standaardbeveiliging behoorlijk goed. Apple-computers draaien op een gesloten besturingssysteem en zijn daardoor van nature veiliger dan de concurrentie.
Maar geen enkel systeem is compleet waterdicht. Je kunt de e-mailbeveiliging daarom aanscherpen met een antivirusprogramma. Degelijke opties zijn Bitdefender, Norton of Malwarebytes.
6. Het blijft tussen jou en de ontvanger
Wil je nog meer zekerheid? Stap dan over naar een compleet versleutelde e-maildienst, zoals ProtonMail. Deze Zwitserse aanbieder versleutelt alle berichten waardoor alleen de verzender (jij) en de ontvanger de inhoud kunnen lezen. ProtonMail ziet alleen dat er iets is verstuurd, maar niet wat.
Populairdere maildiensten, zoals Gmail en Outlook, hebben een minder sterke beveiliging. Deze aanbieders versleutelen berichten namelijk niet altijd. Hierdoor loop je het risico dat een bericht onderweg wordt onderschept door hackers.
Het grote nadeel van overstappen naar een nieuwe maildienst? Je moet een nieuw e-mailadres aanmaken. Bovendien kosten sommige aanbieders geld. ProtonMail is gratis, maar het ontgrendelen van alle functies kost geld. Hetzelfde geldt voor Tutanota, een hele veilige Duitse maildienst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Storing onlinebankieren bij ING is voorbij
De storing bij het onlinebankieren bij ING, die al sinds woensdag 10.00 uur speelde, is voorbij. Dat laat een woordvoerster van ING in de nacht van woensdag op donderdag aan het ANP weten. Op de website Allestoringen was al te zien dat het aantal klachten drastisch was teruggelopen en op sociale media meldden klanten dat ze geen problemen meer ervoeren bij het inloggen en doen van digitale betalingen op zowel de website als de app. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Geen fan van de standaard e-mail-app van je telefoon? Dit zijn goede alternatieven
Op jouw smartphone staat waarschijnlijk standaard een e-mail-app geïnstalleerd: Apple Mail op iPhones en Gmail op Android-toestellen. Dit zijn prima apps, maar dat betekent niet dat er geen andere apps zijn die je kunt overwegen. Dit zijn goede alternatieven voor op je telefoon of tablet. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
Heb je een virusscanner nodig op je pc?
Virussen, malware en ransomware zijn online aan de orde van de dag. Om te voorkomen dat deze kwaadaardige software op je apparaat terechtkomt, kun je zelf maatregelen nemen. Volstaat wat je besturingssysteem te bieden heeft, of heb je meer nodig om jezelf te beschermen? -
-
-
Smartphone vol met apps? Ruil ze in voor deze app van Google
De digitale winkel van je Android-smartphone is overspoeld met apps, maar veel ervan kan je makkelijk inruilen voor de Google-app. Dat bespaart de nodige ruimte op je telefoon. Dit kun je allemaal met deze handige app. -
Waarom het belangrijk is om je apparaten regelmatig te updaten
Je hoort en leest vaak het advies om je apparaten, zoals smartphones, tablets en computers, regelmatig van een update te voorzien. Maar waarom is dat zo belangrijk?