Hier moet je op letten bij de aanschaf van een luchtreiniger
Luchtreinigers in huis kunnen handig zijn. Ze gaan vieze luchtjes tegen en kunnen schadelijke stoffen filteren en uit de lucht halen. Het nadeel: ze ogen vaak een tikje lomp en zijn behoorlijk aan de prijs. Hier moet je op letten als je overweegt een luchtreiniger te kopen.
Vieze geurtjes in huis zijn van alle tijden. Ze komen bijvoorbeeld vrij bij het koken, als je een muurtje verft of omdat een ruimte niet goed geïsoleerd is. Een luchtreiniger kan uitkomst bieden en deze apparaten en bijbehorende technologie zijn de laatste jaren flink verbeterd. Toch komt er nog wel het een ander bij kijken, want de ene luchtreiniger is zeker niet de andere. Waar moet je nu precies op letten?
Luchtreiniger: klein of groot
Allereerst is het belangrijk dat de luchtreiniger de ruimte kan reinigen waarvoor deze bedoeld is. Niet iedere reiniger bestrijkt evenveel oppervlakte. Logischerwijs kan een grote luchtreiniger meer vierkante meters zuiveren dan een kleiner tafelmodel. Tegelijkertijd maakt een groter apparaat in de regel wat meer geluid, al zijn ook de meeste luchtreinigers door de jaren steeds een beetje stiller geworden.
Over het algemeen geldt dat je extra goed moet opletten bij (te) goedkope luchtreinigers. Blijf weg van Chinese apparaten van een paar tientjes en ook de opvallend scherp geprijsde luchtreinigers van Ikea verdienen toch enige scepsis. Tegelijkertijd biedt een duurder apparaat geen 100 procent garantie.
Reinigers met twee functies
Tenslotte is het handig om luchtreinigers te overwegen die verschillende zaken combineren. Zo kunnen sommige luchtreinigers ook dienstdoen als ventilator of als bevochtiger. Dat laatste is handig in ruimtes die droog zijn waardoor je bijvoorbeeld hoofdpijn kunt krijgen.
Met name Dyson heeft Purifier-apparaten die alles kunnen: reinigen en koelen, of reinigen, koelen en bevochtigen, of reinigen, koelen én verwarmen. Je betaalt dan wel vaak bedragen van tussen de 600 en 800 euro.
Filter voor bij hooikoorts
De meest voorkomende luchtreinigers zijn apparaten die gebruik maken van een zogenaamde Hepa filter. De afkorting staat voor ‘High Efficiency Particulate Air’ en deze filters halen piepkleine deeltjes uit de lucht. Dat gebeurt bijvoorbeeld met fijnstof, stikstofdioxiden, formaldehyde, pollen, bacteriën en virussen.
Vooral voor mensen met hooikoorts is een luchtreiniger die pollen uit de lucht haalt natuurlijk erg fijn. Het nadeel is wel dat je om de zoveel tijd de filters moet vervangen. En daarvoor betaal je dan weer een bedrag. In de regel is het verstandig twee keer per jaar het filter te vervangen.
De meeste moderne luchtreinigers komen tegenwoordig met een app die meldt wanneer de filters vervangen moeten worden. Bijvoorbeeld de Philips 5000i AC 5659/10 en de Dyson Pure Cool Cryptomic hebben dergelijke apps en kunnen een flinke ruimte bestrijken.
Reinigen met ionisatie
Daarnaast zijn er luchtreinigers die werken door middel van ionisatie. Hierbij worden ionen in lucht geblazen die zich vervolgens hechten aan kleine stofdeeltjes en bacteriën in de lucht.
Deze deeltjes worden dan zwaarder en dwarrelen onzichtbaar naar beneden. Door regelmatig te stofzuigen verdwijnen zo de schadelijke stoffen. Je hebt ook reinigers die beide technieken combineren zoals bijvoorbeeld de Clean Air Optima CA 509D.
Een koptelefoon met ingebouwde luchtreiniger
Dyson gaat nog een stap verder in de strijd tegen schadelijke lucht en brengt dit jaar de Dyson Zone op de markt: een luchtreinigende koptelefoon met actieve ruisonderdrukking bedoeld voor buiten. Een opmerkelijke combinatie waarvan wij ons afvragen of consumenten dit daadwerkelijk gaan dragen.
In grote steden die kampen met smog kan dit mogelijk uitkomst bieden, maar Dyson-producten zijn over het algemeen niet de goedkoopste dus massale adoptie lijkt sterk. Mocht je ‘s ochtends tijdens je fietstochtje naar je werk in de drukke spits toch muziek willen luisteren en geen uitlaatgassen willen inademen, dan kan deze gadget eveneens een markt aanboren.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Review
Deze gadget laat zien hoeveel stroom en gas je op dit moment verbruikt
Met de stijgende prijzen kijken we steeds meer naar ons dagelijkse energieverbruik. Vaak kan dat via een app van je provider, maar met een speciaal apparaatje kun je het verstoken van stroom en gas ook tot in de kleinste details bekijken met een eigen app. -
PREMIUM
Zo kun je spelen met artificiële intelligentie
Artificiële intelligentie vinden we steeds vaker op steeds meer plekken terug. Wil jij weten hoe ver de ontwikkeling van deze slimme computers is gekomen? Probeer dan eens deze grappige AI-toepassingen.
-
De beste games voor...
De beste games om met je kind te spelen: van deze spellen geniet je samen
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen en het is veel makkelijker om mee te beginnen dan je denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games om samen met je kind te spelen. -
Nederlanders bouwen digitale tolk voor Oekraïners: ‘Microsoft sponsort een bedrag met zes cijfers’
Wat doe je als je twee Oekraïense gezinnen opvangt, maar ontdekt dat ze nauwelijks Engels spreken en je geen geschikte vertaalapp kunt vinden? Als je Siebrand Dijkstra heet en de baas bent van een softwarebedrijf, laat je je eigen team in twee weken tijd een webtolk uit de grond stampen: Pryvit. -
PREMIUMInnovatiefestival
NPO onderzoekt kansen in metaverse: ‘Gaan we met onze avatar vergaderen in een virtuele wereld?’
Vergaderen met je avatar? Virtuele werelden? Metaverse? Het komt allemaal ter sprake tijdens de tweede editie van het NPO Innovatiefestival in de Vorstin in Hilversum. ,,Het wordt spannend: wordt dit heel groot of blijft de echte impact uiteindelijk beperkt?’’