Herrezen uit de dood: berucht crimineel virus bezig aan opmars
VIDEOEen van de gevaarlijkste cybercriminele netwerken ooit werd begin dit jaar uitgeschakeld, maar is sinds vorige week weer actief en bezig aan een opmars. Experts vrezen door de wederopstanding van Emotet voor een forse, wereldwijde toename van phishingmails en digitale inbraken. Opsporingsdiensten monitoren de ontwikkelingen.
Wout van ArensbergenLaatste update:22-11-21, 12:08
Emotet was tot een jaar geleden verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van alle kwaadaardige besmettingen van computers wereldwijd. Via honderden servers leverden cybercriminelen het virus per e-mail dagelijks af aan 100.000 mailboxen. Uiteindelijk konden ze zo jaarlijks inbreken op een miljoen computers van bedrijven en particulieren. Het veelzijdige virus stal op die computers bankgegevens en creëerde toegang tot netwerken waarop criminelen gijzelsoftware konden verspreiden.
Tien maanden nadat opsporingsdiensten Emotet uitschakelden, zagen cyberexperts het virus afgelopen week weer opduiken. ,,Slecht nieuws", zegt Dave Maasland van cyberveiligheidsbedrijf ESET Nederland. Hij noemt Emotet ‘de ideale achterdeur voor cybercriminelen’ en vindt het ‘een serieuze bedreiging voor Nederlandse bedrijven en consumenten’. Het virus verspreidt zich als een olievlek via de e-mailcontacten van een slachtoffer. ,,Dit kan leiden tot potentieel honderdduizenden slachtoffers van allerlei digitale criminaliteit waarbij gijzelsoftware het grootste probleem is.”
Het heeft de potentie om weer een heel groot probleem te worden
Frank de Korte, cybersecurity-expert van Northwave
Impact was immens
Het werd in januari beschouwd als een ongekend succes: het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, Europol en politiediensten uit onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk wisten zo'n zevenhonderd Emotet-servers, waarvan twee cruciale in Nederland draaiden, uit te schakelen. Een aantal cybercriminelen werd gearresteerd. De impact was immens: het aantal digitale besmettingen daalde na de actie wereldwijd met ruim veertig procent.
,,De grote schaal van toen heeft Emotet nog niet echt, maar we zien wel de voorbereiding”, legt Frank de Korte van cybersecuritybedrijf Northwave uit. De sterk groeiende cyberbende Conti lijkt de touwtjes nu in handen te hebben. ,,Het heeft de potentie om weer een heel groot probleem te worden.”
Het Emotet-netwerk lag begin dit jaar plat, maar het lijkt erop dat Conti het virus nu verspreidt via een al bestaand crimineel servernetwerk. De Korte: ,,Omdat ze nu bestaande infrastructuur gebruiken, kan het hard gaan.” Verschillende opsporingsdiensten waaronder de Nederlandse politie en de FBI houden de situatie nauwgezet in de gaten, weet De Korte.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer