Hack bij KLM en Air France: gegevens frequente reizigers mogelijk op straat
KLM en Air France zijn afgelopen week getroffen door een hack van de ledenlijst voor het regelmatigereizigersprogramma Flying Blue. Bij de hack kunnen persoons- en reisgegevens buitgemaakt zijn, waarschuwen beide maatschappijen.
KLM waarschuwde dit weekend leden van Flying Blue dat hun gegevens mogelijk zijn buitgemaakt na ‘verdacht gedrag door een ongeautoriseerde entiteit’, jargon voor digitale dataroof.
Het gaat daarbij om naam en contactgegevens van de klant, plus de stand van zaken over hoeveel ‘miles’ diegene heeft (die recht geven op kortingen) en recente transacties. Volgens het bericht aan getroffen klanten zijn er geen creditcardnummers of betaalgegevens gelekt.
Of gegevens gewijzigd zijn of miles zijn buitgemaakt, vermeldt de brief niet. KLM-klanten die zich daarover via Twitter tot de maatschappij wenden, krijgen als antwoord dat de aanval op tijd was geblokkeerd en er geen ‘mijlen zijn gestolen’.
Flying Blue is het van oorsprong KLM-programma voor frequente reizigers die daarmee kunnen sparen voor kortingen op vliegreizen en andere douceurtjes. Naast KLM en Air France maken ook Transavia, het Roemeense Tarom en Kenya Airways er gebruik van.
Wachtwoord maximaal 12 tekens
Moederbedrijf Air France-KLM bevestigt het gegevenslek ‘waarbij klantgegevens zijn benaderd’. ,,Ons IT-beveiligingsteam heeft het incident gestopt. We betreuren de situatie en hebben, zoals voorgeschreven, de privacyautoriteiten in Nederland en Frankrijk en de getroffen klanten op de hoogte gesteld.” De maatschappijen willen niet zeggen om hoeveel klanten het gaat.
Van de getroffen klanten is de toegang tot Flying Blue geblokkeerd. Via Twitter en Facebook reageren sommige leden dat het niet mogelijk is hun wachtwoord te veranderen, waardoor ze geen toegang meer hebben tot hun gegevens of transacties kunnen boeken. Anderen hekelen de bescherming die KLM biedt met wachtwoorden die maximaal 12 tekens kunnen bevatten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Musk: ‘Verlieslatend Twitter speelt na maart weer quitte’
Elon Musk verwacht dat het door hem gekochte socialmediaplatform Twitter tussen april en juni weer evenveel geld verdient als dat het uitgeeft. Nu geeft het door hem geleide bedrijf nog honderden miljoenen dollars meer uit dan er binnenkomen, onder andere doordat adverteerders Twitter links laten liggen na de overname vorig jaar. -
PREMIUM1
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
Veilig belastingaangifte of andere zaken regelen? Op deze 3 manieren log je in met DigiD
De beveiliging van DigiD is opgeschroefd. Inloggen met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord is er niet meer bij. Hoe krijg je dan de belastingaangifte toch op tijd de deur uit? -
Google lanceert chatbot ‘Bard’ na enorm succes ChatGPT
Als we analisten mogen geloven is de artificieel intelligente chatbot ChatGPT van start-up OpenAI een enorm succes. Met honderd miljoen gebruikers twee maanden na lancering zou het de snelst groeiende internetapp voor consumenten ooit zijn. Dat zorgt voor zenuwen bij Google en dus maakt de technologiegigant een bocht: binnenkort is een gelijkaardige chatbot bruikbaar voor het brede publiek.
-
PREMIUM
Batterij smartwatch kan tien keer langer meegaan dankzij deze chip die in Delft wordt ontwikkeld
Smartwatches en andere fitnesstrackers hebben elk jaar weer meer nieuwe functies en kunnen steeds nauwkeuriger meten. Hoe meer functies de gebruiker aanzet, hoe sneller de batterij leeg laat. Het Delftse Qualinx ontwikkelt microchips die ervoor zorgen dat de batterijduur tot weken langer mee gaat.Den Haag, Delft -
-
-
PREMIUM
Universele oplaadpoort usb-c maakt einde aan de kabeltjesjungle
Het opladen van mobieltje, e-reader of tablet leidt vrijwel dagelijks tot een frustratiemomentje. Want waar is het juiste snoertje nou weer gebleven? En welk kabeltje moest ook alweer in het fototoestel? -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.