Cybercriminelen maken ook misbruik van het coronavirus door het versturen van phishing-sms‘jes. Zoals deze van de Rabobank over een antibacteriële betaalpas.
Volledig scherm
Cybercriminelen maken ook misbruik van het coronavirus door het versturen van phishing-sms‘jes. Zoals deze van de Rabobank over een antibacteriële betaalpas. © ANP

Groninger (21) aangehouden in ‘grootste sms-phishing zaak ooit’

De Friese recherche heeft een 21-jarige man uit Groningen aangehouden die verdacht wordt van diverse cybercrimemisdrijven. Hij zou onder meer 1,1 miljoen euro gestolen hebben van een ondernemer uit Noord-Nederland, door middel van phishing.

De zaak kwam eind 2019 al aan het licht. Nu heeft de politie ook een dader kunnen aanhouden. Het slachtoffer zou in september een foute link hebben aangeklikt in een sms-bericht, dat hem leidde naar een door hackers nagemaakte website van zijn bank. Hierdoor raakte de man in één nacht 1,1 miljoen euro kwijt. Dat geld werd verdeeld onder 140 geldezels, verspreid over heel het land. Volgens de politie ging het toen om de grootste sms-phishingzaak ooit.

De 21-jarige Groninger gebruikte de geldezels om zelf uit handen van de politie te blijven. Dat lukte hem uiteindelijk niet: hij werd op heterdaad aangehouden. Bij het binnengaan van zijn verblijfplaats troffen agenten een laptop aan waarop verschillende digitale oplichtingsmethoden draaiden. De politie heeft ter plaatse een phishingwebsite uit de lucht gehaald. 

Bij zijn aanhouding hebben politie en het Openbaar Ministerie beslag gelegd op luxe goederen, waaronder dure merkkleding. Het vermoeden is dat de Groninger de spullen heeft gekocht met gestolen geld. Ook telefoons en computerapparatuur zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. De recherche sluit meer aanhoudingen in de zaak niet uit.

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”