Volledig scherm
© EPA

Google gaat mensen nadrukkelijker informeren over meeluisteren Google Assistent

Medewerkers van Google gaan weer meeluisteren met de gesprekken tussen gebruikers en de slimme hulp Assistent. Dat gebeurt echter pas wanneer de gebruiker Google daarvoor toestemming heeft gegeven. Wie dat doet, ziet wat de Assistent opslaat en kan dat altijd verwijderen, kondigde Google vandaag aan. Bovendien moet uit de fragmenten nooit af te leiden zijn wie de gebruiker is.

Het meeluisteren lag sinds juli stil. Google stopte ermee nadat een Belgische medewerker Nederlandstalige audiofragmenten had gedeeld met Nederlandse en Vlaamse media. Daarop waren niet alleen opdrachten aan de Assistent te horen, maar ook privégesprekken van mensen die niet wisten dat de Assistent ze opnam. Google biedt daarvoor excuses aan.

Het bedrijf laat medewerkers meeluisteren omdat zij de software achter de Assistent moeten verbeteren. De apparaten waarin de Assistent zit, moeten beter gaan begrijpen hoe mensen praten. Soms worden de assistenten per ongeluk ‘wakker’ omdat het apparaat een zogeheten ontwakingswoord hoort. Volgens Google is dat een van de redenen waarom er soms gevoelige informatie wordt gehoord. Overigens is die informatie anoniem gemaakt.

De slimme hulp van Google zit onder meer in de Home-luidspreker. Gebruikers kunnen met hun stem een opdracht geven aan de Assistent. Zo kunnen ze een wekker zetten, iemand bellen of vragen wat voor weer het is. De Assistent is een tegenhanger van bijvoorbeeld Alexa van Amazon en Siri van Apple.