Volledig scherm
© ANP

‘Gevaarlijke Android-apps werden in september al ruim 300 miljoen keer gedownload’

Zeker 172 malafide Android-apps zijn de afgelopen tijd zo’n 335 miljoen keer van de Google Play-store gedownload. 48 van die apps hadden zogenaamde adware. Met die software worden ongewenste reclames getoond. 

Dat meldt de bekende malware-onderzoeker Lukas Stefanko van antivirus-bedrijf ESET op Twitter. De eerder genoemde 48 apps werden alleen in september al 300 miljoen keer gedownload.

Daar bleef het niet bij. Volgens Stefanko zat er in 15 van die apps een vorm van abonnementsfraude verstopt. Deze apps proberen gebruikers op te lichten door ze een abonnement af te laten sluiten waarvan ze niet weten dat ze er maandelijks voor betalen. De 15 apps werden 20 miljoen keer gedownload. 

Deze vorm van fraude werd overigens in mei van dit jaar ook al ontdekt bij de app Voice Recording Free. Zodra je de app geïnstalleerd hebt, word je gevraagd om het gratis proefabonnement te starten. Als je dit abonnement niet binnen drie dagen stopzet, krijg je een rekening van 210 euro. Dat gebeurt maandelijks. Als je niet doorhebt dat het geld wordt afgeschreven, kan de rekening torenhoog oplopen.

Oplichten

De beveiligingsonderzoeker ontdekte in totaal 172 apps die een vorm van oplichting met zich meebrengen. Naast de adware en abonnements-apps werden ook apps aangetroffen met verschillende vormen van phishing erin.

Bright meldt overigens dat het aantal downloads nog hoger ligt, omdat recent ook malware werd ontdekt in de populaire Android-app CamScanner. Deze app zelf was al honderd miljoen keer gedownload. CamScanner is inmiddels verwijderd.

Google zit echter niet stil en heeft vrijwel elke app verwijderd uit de Play-store.