Getest: dit zijn de beste laptops voor ieder type student
Nu de schoolpoorten bijna weer opengaan, is het voor heel wat middelbare scholieren en eerstejaarsstudenten tijd voor een nieuwe laptop. We nemen drie producten uit het ruime aanbod onder de loep, gericht op drie soorten studenten.
Basismodel: Acer Swift 3
De minst veeleisende studenten, die voldoende hebben aan kantoorsoftware als Word, een e-maildienst, wat surfen en misschien een streepje Netflix, komen er wel met een letterlijk en figuurlijk vederlichte laptop als de Acer Swift 3. We kozen hier een versie uit 2019 om de prijs onder de 600 euro te halen, want nieuwere edities van deze laptoplijn gaan flink richting de duizend.
Die twee jaar verschil is prima, maar ouder dan dat moet je het echt niet gaan zoeken. Het idee is namelijk dat het toestel drie tot vijf jaar blijft meegaan, en zelfs al gebruik je je laptop enkel voor de lichtste taken, treedt er slijtage op. Maar gezien zijn bescheiden prijs heb je heel wat waar voor je geld met dit toestel. Het draait niet op een Intel-chip maar op een Ryzen 5 van concurrent AMD, maar dat zou niemand mogen afschrikken. De strijd tussen Intel en AMD is een Coca-Cola-/Pepsi-verhaal: in de meeste benchmarks zijn ze aan elkaar gewaagd, er is geen gapende kwaliteitskloof tussen de twee.
Verder heeft dit model 8 gigabyte aan werkgeheugen, wat zo’n beetje het minimum is geworden vandaag. Maar je kiest dan ook voor dit type toestel omdat je het uitgesproken niét nodig hebt om erop te gamen (hoewel een spelletje ‘Fortnite’, 'Valheim’ en dergelijke er wellicht wel op draaien). Videostreamen kan wel met enig kijkcomfort, want hij heeft een Full HD-scherm.
Qua schermdiagonaal is het een 14 inch-laptop (35,56 cm), net een duim kleiner dan de nog steeds als standaard geldende 15” (38,1 cm). Het is een beetje wennen in het begin, maar eigenlijk is dat een prima formaat voor studiegebruik. Alles wat je qua aansluitingen verwacht zit er ook op, met onder meer USB- en HDMI-poorten. Wel is er geen SD-kaartlezer, wat heel wat gebruikers nog altijd verwachten van een Windowslaptop.
Voor creatievelingen: Apple MacBook Pro 16”
Je kiest een creatieve richting, en moet dus video’s en foto’s kunnen bewerken? Dan kijk je wellicht meteen – en zeer terecht – naar een Mac. Alleen is de keuze voor een student nogal beperkt bij Apple: de enige min of meer betaalbare laptop uit het aanbod van deze Amerikaanse love brand, de 13-inch-grote MacBook Air (1.130 euro), is niets voor iemand die audiovisuele digitale skills wilt leren. Wat dat betreft ben je meer met de 16 inch-versie (40,64 cm) van de MacBook Pro: die geeft een breder canvas om je foto’s, video’s of andere visuele media op te bewerken. Alleen betaal je daar natuurlijk een flinke meerprijs voor.
In ruil krijg je evenwel niet alleen een groter en mooier scherm. Onder meer een prettig wegtikkend toetsenbord, een goede koeling en een flinke accuduur (hij zou het meer dan twaalf uur moeten volhouden) zijn enkele bijkomende redenen om dit toestel in huis te halen.
Gamingbeest: Asus ROG Strix G15
Als je een laptop zoekt waarop je kunt gamen, kunnen de prijzen natuurlijk meteen héél gek gaan. Er is een hele groep van inmiddels gevestigde gamingpc-merken – Alienware (Dell), Omen (HP), Predator (Acer), Legion (Lenovo) enzovoort – die toestellen in meerdere maten en gewichten uitbrengen, maar Asus heeft naar ons aanvoelen het meest gevarieerde aanbod daarin. Onder zijn ROG-submerk (Republic Of Gamers) verkoopt de Taiwanese fabrikant net als de andere merken toestellen die enkele duizendjes kosten. Maar ook bijvoorbeeld de 15,6 inch-grote (39,62 cm) ROG Strix G15, die voor minder dan 1.000 euro in de winkel ligt.
Wat valt er te gamen voor die prijs, wetende dat er beesten in de handel zijn die een twee- of drievoud daarvan kosten? Het grote verschil zit hem natuurlijk in de rekenkracht. Dit model draait op een Ryzen 7-processor van AMD (vergelijkbaar met een i7 van Intel dus), maar de videokaart – een GeForce GTX 1650 – behoort niet meer tot de allerkrachtigste, en was op moment van lancering in 2019 al een instapmodel. Hij knalt echter nog vlot alle grote games die momenteel op de markt zijn (we deden een sneltest met de specificaties van het al verschenen ‘Resident Evil Village' en het toekomstige 'Far Cry 6'). Dus als je niet té veel studiejaren denkt aan elkaar te rijgen, trek je het nog wel tot je je diploma hebt gehaald.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Elon Musk: Overname Twitter kan mogelijk voor lagere prijs
Tesla-topman Elon Musk denkt dat een overname van berichtendienst Twitter mogelijk voor een lagere prijs kan. Musk heeft een overnamebod op Twitter gedaan van 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar vrijdag zei hij dat die overname ‘tijdelijk gepauzeerd’ is. Hij wil namelijk eerst meer duidelijkheid over het aantal spamaccounts op Twitter. -
Dit is de beste Chromebook voor op school
Op steeds meer scholen worden Chromebooks ingezet. Zo gek is dat niet: de Google-laptops zijn goedkoop en makkelijk in gebruik, zonder dat ze snel langzaam worden door allerlei gekke software. Wat is de beste van dit moment? We zochten het samen met de redactie van Tweakers uit. -
Dit zijn de handigste apps voor studenten
Van buitenaf lijkt het studentenleven ontspannen, maar dat is natuurlijk niet het geval. Je bent constant bezig met opdrachten, testen, roosters, cijfers enzovoort. Om orde in die chaos te scheppen gebruik je onderstaande apps. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Zo snel moet je internet zijn voor Netflix, Spotify, gamen en meer
We belasten onze internetverbinding steeds zwaarder. Denk bijvoorbeeld aan het streamen van series, films, muziek en tegenwoordig zelfs volledige games. En dat allemaal terwijl er mogelijk een heel gezin tegelijk online wil. Hoe snel moet je internet hier eigenlijk voor zijn? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.