Volledig scherm
Mark Zuckerberg, CEO en oprichter van Facebook. © Bloomberg via Getty Images

‘Facebook schikt privacyschandalen voor vijf miljard dollar’

Facebook had alvast drie miljard dollar opzijgezet voor een megaboete, maar daar moet nog twee miljard bij. Het bedrijf moet vijf miljard dollar betalen als gevolg van een reeks privacyschandalen, zo meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vandaag.

De megaschikking met beurswaakhond FTC gaat onder meer over de datarel rond Cambridge Analytica, waarbij de gegevens van tientallen miljoenen klanten voor politieke campagnes misbruikt werden. Facebook hield al rekening met een miljardenstrop, in het laatste kwartaaloverzicht was drie miljard dollar gereserveerd. 

Onder vuur

Het sociale mediabedrijf ligt sinds vorig jaar hevig onder vuur van toezichthouders en politici. Lang leek de politiek de techsector met rust te laten, maar in Washington, Brussel en andere regeringssteden pleiten politici van links tot rechts ervoor om de teugels aan te halen bij de datagrootmachten, bijvoorbeeld met hogere belastingen en strengere wetten.

Daarbij daalt ook de populariteit. Exacte cijfers ontbreken, maar uit een grote peiling blijkt dat in Nederland vooral jongeren Facebook verlaten omdat ze het platform niet boeiend genoeg vinden. En zij die nog Facebook hebben, brengen er minder tijd door.