Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / ANP

Facebook haalt Russische accounts met Amerikaanse politieke boodschappen uit de lucht

Facebook heeft een netwerk van Instagramaccounts die vanuit Rusland werden beheerd, uit de lucht gehaald. De accounts richtten zich met politieke boodschappen op Amerikanen in een poging de presidentsverkiezingen van volgend jaar te beïnvloeden. De Russen deden zich voor als Amerikanen uit onder andere de staten Virginia en Florida, meldt Facebook.

Het Russische netwerk ‘toonde enkele links’ naar het Russische Internet Research Agency (IRA), een organisatie die volgens Washington door Moskou werd gebruikt om zich te bemoeien met de Amerikaanse verkiezingen van 2016. ,,We zien dat deze operatie grotendeels is gericht op het Amerikaanse publieke debat en zich bezighoudt met uitdagende politieke kwesties die soms verdeeldheid zaaien in de VS’’, zei Nathaniel Gleicher, hoofd veiligheidsbeleid van Facebook. ,,Ik kan niet precies zeggen wat hun doel was’’, voegde hij eraan toe.

Beïnvloeden

Facebook haalde ook drie Iraanse netwerken uit de lucht. Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat Rusland, Iran en andere landen kunnen proberen het resultaat van de presidentsverkiezing van volgend jaar te beïnvloeden en zeggen dat ze alert zijn op tekenen van buitenlandse invloedscampagnes op sociale media.

Moskou en Teheran hebben de aantijgingen herhaaldelijk ontkend.

Gleicher zei dat het IRA-gelinkte netwerk vijftig Instagramaccounts en één Facebookaccount gebruikte om 246.000 volgers te verzamelen, waarvan ongeveer 60 procent in de Verenigde Staten. ,,Ze waren behoorlijk gefocust op publieksopbouw, wat je eerst doet als je een soort operatie probeert op te zetten.’’

  1. Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemeester liet zich vangen

    Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemees­ter liet zich vangen

    Een camera met kentekenherkenning in het Belgische Brugge heeft het voorbije jaar voor 437.000 euro aan boetes bij elkaar geflitst, omgerekend zo'n 1300 euro per uur. De burgemeester van Brugge, die zelf ook geflitst werd bij het ongeoorloofd inrijden van de straat waar de camera boven hangt, denkt dat er snel gekeken moet worden naar betere manieren om automobilisten te waarschuwen voor het inrijverbod.